На Харківщині активісти добилися скасування обмеження мирних зібрань

Дата: 29 Липня 2015
A+ A- Підписатися

Красноградська міська рада скасувала відповідне положення.

Це відбулося після того, як команда проекту “Громадяни в дії” подала позов до суду. Активісти продовжують боротьбу з міськими радами, які обмежують право громадян на мирні зібрання.

Згідно зі статтею 39 Конституції України, українцям гарантоване право на мирні зібрання, а регламентувати це право може тільки закон, прийнятий Верховною Радою. Місцеві ради, які всупереч Конституції, приймають власні положення про мирні збори, фактично підміняють собою Конституційний Суд“, – зазначила координатор кампанії Анастасія Шимчук.

Активісти ведуть судові справи по скасуванню положень ще у 4 містах України: Буча (Київська область), Коростень(Житомирська область), Харків та Полтава. Вони пропонують громадянам, що хотіли б скасувати такі заборони в інших містах, звертатися до них за адресою anastasiya02sh@gmail.com.

Згідно з дослідженням, права на мирні зібрання обмежено у 32 населених пунктах України.

Нагадаємо, 9 липня після аналогічного позову Новопетрівська сільська рада скасувала положення, що обмежувало право громадян на свободу мирних зібрань.

Як відомо, право на мирні зібрання гарантовано громадянам України ст. 39 Конституції України, ст. 11 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод та ст. 21 Міжнародного пакту про громадянські та політичні права, учасником яких є Україна. Однак місцеві органи влади через свої нормативні акти, що суперечать Конституції, обмежують право громадян на мирні зібрання. Такі рішення також встановлюють додаткові обов’язки для учасників зібрань, часто абсурдні – наприклад, у Чернівецькій області на організаторів покладається обов’язок укладати угоду з комунальним підприємством про вивіз сміття.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter