На “Євробаченні” виступила польська співачка з інвалідністю

Дата: 25 Травня 2015
A+ A- Підписатися

Цього року на пісенному конкурсі “Євробачення” виступила співачка з інвалідністю та панк-гурт, учасники якого мають синдром Дауна та аутизм.

Польщу на конкурсі представляла співачка Моніка Кушинська, що виступила з гаслом “побудувати місток толерантності в ім’я любові”. Моніка почала свою творчу діяльність як солістка групи Varius Manx у 2001 році, разом вони записали 4 альбоми. У 2006 році вона потрапила у ДТП і з того часу пересувається на інвалідному візку. Після кількох років інтенсивної реабілітації жінка повернулася до активного життя, зокрема і до своєї головної пристрасті – співу. У 2012 році вийшов її альбом з символічною назвою Ocalona (Врятовані). Тепер вона намагається поєднувати творчість із громадською діяльністю: у лютому 2013 року на той час президент Польщі Броніслав Коморовський вручив їй нагороду – “Золотий Хрест” за творчу діяльність та благодійні зусилля з просування спорту для людей з інвалідністю.

Як повідомляла ВВС, Фінляндію представляв панк-гурт Pertti Kurikan Nimipäivät, учасники якої мають синдром Дауна та аутизм. “Будь-яка людина з інвалідністю може спробувати бути сміливішою“, – коментує свій майбутній виступ соліст Карі Аальто. Гурт взяв участь лише у півфіналі, до фіналу не пройшов.

Своїми враженнями від перегляду шоу із кореспондентом Центру інформації про права людини поділилася журналістка з Кіровограду Вікторія Шкабой: Мене приємно вразили “прев’юшки”, де представлені учасники і “шматочки” Австрії. В останній, коли представляли Італію, учасники гурту разом з хлопцями на візках грали у баскетбол. І ще в якомусь з роликів теж бачила хлопця на візку серед компанії молоді. Це так класно – просто не можу передати! Мабуть, у мене вже трохи змінилася свідомість у бік “європейськості” щодо людей з інвалідністю. Я впевнена, що вони можуть на рівні з іншими брати участь у різноманітних заходах – причому ти не починаєш одразу “на автоматі” їх жаліти, а звертаєш увагу власне на те, що вони роблять. Бачиш у першу чергу людину, а не її візок, паличку чи темні окуляри“.

Цього року у фіналі Міжнародного пісенного конкурсу “Євробачення”, що відбувся у Відні, переміг шведський виконавець Монс Зелмерлев з піснею “Heroes”. Друге місце посіла російська співачка Поліна Гагаріна з піснею “A Million Voices”.

Україна цього року вирішила не брати участі у “Євробаченні”. Таке рішення ухвалила Національна телекомпанія України (НТКУ) разом з Європейською мовною спілкою (EBU). У НТКУ пояснили таке рішення складною ситуацією в країні, а також тим, що зараз на подібні розваги немає коштів. Також висловили сподівання, що Україна не братиме участь у конкурсі лише в цьому році. Крім того, більшість відомих артистів запевнили представників НТКУ, що зараз відмовилися б від участі в “Євробаченні”.

Фото: Artur Frątczak

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter