На Чернігівщині суди погано інформують людей з інвалідністю

Дата: 26 Лютого 2015
A+ A- Підписатися

40% опитаних людей з інвалідністю на Чернігівщині відзначають низький рівень поінформованості про порядок надання судових послуг.

Як повідомляє “Майдан. Моніторинг“, про це йдеться у результатах аналітичного звіту “Моніторинг доступності осіб з інвалідністю до суду в контексті Конвенції про права інвалідів” оприлюднила під час прес-конференції в інформагентстві “УНІАН” юрист громадської організації “Доброчин” Олена Короїд.

Лише 4,5% опитаних вважають, що рівень поінформованості є високим.

30,79% опитаних отримують інформацію про порядок надання судових послуг від рідних та друзів, 30% – від юристів та адвокатів, 20% – з повідомлень у ЗМІ, 2,1% – від працівників суду та з інформації на стендах судових приміщень.

Також 37,18% респондентів відповіли, що судовий збір дуже суттєво впливає на сімейний бюджет.

Було опитано 200 осіб, які мають інвалідність. Питання анкети стосувались звернень до суду протягом останнього року.

Для моніторингу доступності правосуддя для людей з інвалідністю на Чернігівщині було обрано Прилуцький міськрайонний, Ніжинський міськрайонний, Чернігівський районний та окружний суди, зазначає голова правління ГО “Чернігівський центр прав людини” Олександр Підгорний.

Громадська організація надіслала запити до цих судів, щоб дізнатись, чи приймали протягом останніх трьох років судді та працівники суду участь у заходах на тему дотримання прав людей з інвалідністю та доступу до правосуддя, та чи протягом останніх трьох років відбувалося переобладнання приміщення суду, щоб забезпечити безперешкодний доступ до нього таких людей. Лише Чернігівський районний суд повідомив, що вони самотужки провели навчання на цю тематику.

Перевірка приміщень судів на наявність пандусів, вбиралень, доступних для людей з інвалідністю, виявила, що пандуси встановлено під кутом 45-60 градусів, бо, як зазначають правозахисники, “всі приміщення судів, котрі є – колишні райкоми партій, і в радянські часи ніхто не розраховував на те, що людина на візку буде заходити до цього місця“. Також зазначено, що вбиральні у судових приміщеннях не обладнані для людей з інвалідністю.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter