На Чернігівщині чорнобильців позбавили пільг задля економії коштів

Дата: 21 Вересня 2015
A+ A- Підписатися

Місцеві посадовці вимагали від лікарів замінити інвалідність через аварію на ЧАЕС на загальне захворювання.

Як повідомляє сайт Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ), місцева влада позбавила статусу чорнобильців понад 70 мешканців Чернігівської області, що отримали інвалідність через аварію на ЧАЕС. Внаслідок опромінення щитовидної залози радіаційним йодом більшість з них має онкологічні захворювання. 

Щоб зекономити кошти для виплат, керівництво Департаменту соціального захисту населення звернулось до головних лікарів Чернігівського обласного центру радіаційного захисту та оздоровлення населення і Обласного центру медико-соціальної експертизи. Посадовці вимагали від лікарів замінити групи та причини інвалідності чорнобильцям на загальне захворювання. Керівники медичних комісій погодилися на це без огляду хворих та вивчення медичних справ.

“Ці обставини дали підстави Управлінню Пенсійного фонду України у Чернігівської області та підпорядкованим до нього структурам не виплачувати пенсії для даної категорії громадян в повному обсязі, а Головному управлінню праці та соціального захисту населення — відібрати пільги в цих чорнобильців. А згодом і незаконно вилучити у них посвідчення осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, категорії 1″ – зазначає Ігор Ушкевич, юрист УГСПЛ, що працює при Чернігівському громадському комітеті захисту прав людини.

Міністерство охорони здоров’я України та різні судові інстанції після звернень людей визнали дії чернігівських посадовців незаконними. Зараз завдяки зусиллям правозахисників та активістів більшості з постраждалих чорнобильців відновили групи та пільги, частково повернули відповідні посвідчення, але місцева влада чинить опір. Прокуратурою Чернігівської області відкрито кримінальні провадження через невиконання відповідних рішень судів обласними посадовцями.

Нагадаємо, у травні Львівська міська рада ухвалила рішення про скасування обмежень часу дії посвідчень, що надають право на пільговий проїзд у транспорті – до цього громадяни могли користатися пільгами у міському автомобільному транспорті лише з 10:00 до 16:00.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter