На зустрічі з Макроном Путін говорив про загрозу війни з НАТО через окупований Крим

Дата: 08 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

Президент Росії Володимир Путін заявив про загрозу конфлікту з НАТО в разі повернення Криму воєнним шляхом.

Про це він повідомив під час брифінгу після п’ятигодинної зустрічі з президентом Франції Еммануелем Макроном, на якій обговорювали ситуацію на кордонах України та вимоги з боку Москви “гарантій безпеки” від НАТО.

За його словами, європейські країни, зокрема Франція, вважають, що Крим – частина України, тоді як Москва вважає тимчасово окупований півострів “російським”.

“І, якщо будуть спроби змінити цю ситуацію воєнним шляхом, а в доктринальних документах України прописано, що Росія – противник і що можливе повернення Криму воєнним шляхом, уявіть, що Україна – член НАТО. А 5-ту статтю не скасовано [колективна оборона НАТО означає, що напад на одного з членів НАТО розглядатиметься як напад на всіх членів НАТО]. Президент Байден нещодавно сказав, що 5-та стаття – абсолютний імператив і буде виконана. Отже, виникне військова конфронтація між Росією та НАТО. Нам що, воювати з НАТО? Але є й друга частина питання: а чи хочете ви воювати з Росією? Ви хочете, щоб Франція воювала з Росією? Але ж так воно і буде!” – сказав Путін.  

У відповідь на висловлювання Путіна, секретар РНБО України Олексій Данілов повідомив, що для Києва “питання Криму не розв’язане”, а яким способом українська влада його повертатиме, покаже майбутнє.

Раніше головнокомандувач Збройних сил України генерал-лейтенант Валерій Залужний повідомив, що Україна не розглядає силового варіанта повернення тимчасово окупованих територій Донбасу та Криму. Також про це говорив 31 січня постійний представник України при Організації Об’єднаних Націй Сергій Кислиця на засіданні Ради Безпеки ООН. 

Тимчасовий повірений у справах США в Україні Крістіна Квін, коментуючи заяву Путіна, сказала, що вступ України чи інших країн до НАТО не стосується Росії і США продовжують вважати окупований Крим частиною України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter