На Запоріжжі окупанти обходять дитячі секції та шукають інформаторів серед підлітків

Дата: 12 Січня 2024
A+ A- Підписатися

На тимчасово окупованій території Запорізької області російські окупанти влаштовують рейди по дитячих спортивних секціях, де намагаються знайти інформаторів серед підлітків.

Про це повідомляє Центр національного спротиву. 

Фото: Flickr

Так, відвідувачів секцій нібито опитували щодо умов тренування, але водночас шукали нелояльні родини. Зокрема, підлітків закликали повідомляти про “підозрілих осіб”, тобто доносити на однокласників та сусідів. 

Як зазначає “Спротив”, окупанти намагаються протиставляти молодих спортсменів їхнім ровесникам, аби виокремити групу та згуртувати навколо своїх ідей. 

“Саме РФ позбавила спортивних перспектив захоплені регіони й тепер більшість спортсменів, які залишилися, не можуть виступати у міжнародних змаганнях”, – додали у ЦНС.

Раніше ZMINA писала, що окупанти шукають партизанів і на тимчасово окупованому лівому березі Херсонської області. Там російські військові використовують тактику глушіння мобільного зв’язку населенню.

Росіяни шукають людей, які співпрацюють із Силами оборони України та Службою безпеки України. У приватному спілкуванні з населенням співробітники російських спецслужб обіцяють неабияку винагороду за інформацію про потрібних їм людей.

Нагадаємо, що російські загарбники також вимагають від вчителів, дітей та їхніх батьків з тимчасово окупованих територій завантажувати на свої телефони шпигунський “Сферум”. Росіяни презентували цей додаток у 2021 році як аналог Zoom. У ньому можна проводити групові відеоконференції, відеодзвінки тощо.

У травні 2023 року “Радіо Свобода” зʼясувало, що російських вчителів масово та агресивно змушують реєструватись у цьому додатку. У випадку відмови – погрожують зниженням зарплати чи проблемами на роботі. Його впровадження у російських школах є насильницьким і не має значного успіху.

Працівники освіти побоюються його використовувати через вимогу надання особистих даних під час реєстрації. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter