На Вінниччині члени ОТГ не платять за проживання мешканців центру соцпослуг

Дата: 25 Листопада 2019
A+ A- Підписатися

Члени Томашпільської селищної об’єднаної територіальної громади відмовляються платити гроші за проживання своїх мешканців у відділенні територіального центру з надання соціальних послуг.

Про це повідомляє сайт Уповноваженої Верховної Ради з прав людини.

Монітори Національного превентивного механізму, які прийшли до закладу з перевіркою, розповіли, що в центрі підопічні живуть у задовільних умовах. 

“На день візиту проживало 23 літніх мешканців, троє з яких є особами з інвалідністю. Підопічні мешкають по двоє-троє в кімнатах, вони можуть користуватися власним одягом і речами (навіть меблями). Силами працівників проводяться ремонти житлових кімнат, відремонтована їдальня”, – зазначили вони. 

Єдиною проблемою, за словами директорки центру, є фінансування закладу. Керівництво ОТГ, до якої входить центр, відмовляється оплачувати проживання своїх мешканців у відділенні. Так, тільки за поточний рік їхній борг становить 354 тисячі гривень. В Омбудсмана зазначили, що з набранням чинності Законом України “Про соціальні послуги” наступного року виникає загроза, що підопічні, послуги яких не оплатить громада, змушені будуть повернутися до своїх, здебільшого вже зруйнованих помешкань.

“У відділенні проживають люди дуже поважного віку. 95-річна бабуся дякує персоналу за догляд, каже, що сама вже давно не могла обслуговувати”, – розповіли монітори. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter