На стіні офісу ОПЗЖ в Маріуполі написали “Смерть ж*дам”, але в поліції не побачили складу злочину

Дата: 13 Травня 2020
A+ A- Підписатися

У березні на стіні офісу “Опозиційної платформи за життя” в Маріуполі з’явився напис “Смерть ж*дам”. Через це із зявою до поліції звернувся громадянин, але правоохоронці не побачили ознак кримінального правопорушення.  

Про це на своїй сторінці у фейсбуку повідомив Міхаель Ткач, директор Об’єднаної єврейської общини  України. 

На фоне скандала с Еврейской общиной Коломыи, где формально даже нет антисемитизма, но при должном общественном внимании…

Опубліковано Михаэлем Ткачем Середа, 13 травня 2020 р.

 

“Пам’ятайте, як 15 березня 2020 року Едуард Долинський повідомив про те, що на офісі партії ОПЗЖ в Маріуполі з’явився напис “Смерть ж*дам”? Так ось, ми тоді одразу ж звернулися із заявою до ГУ НП в Донецькій області з вимогою відкрити кримінальну справу через порушення статей 161 і Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками, 436-1 і Виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів Кримінального кодексу і, відповідно, внести відомості про скоєний злочин до ЄРДР. На що нам відповіли, що в діях невідомих відсутні ознаки кримінального правопорушення. Тобто заклик до вбивства представників окремої національності – не ознака кримінального правопорушення”, – написав він та долучив скріншот відповіді правоохоронців. 

У коментарі ZMINA В’ячеслав Ліхачов, керівник Групи моніторингу прав національних меншин, пояснює, що майже у всіх випадках нанесення написів на єврейські об’єкти, зокрема, коли свастики малюють на меморіалах пам’яті жертв Голокосту або будівлях синагог, поліція не враховує ідеологічного мотиву та ігнорує 161-шу статтю ККУ:

“Кримінальне провадження відкривають з попередньою кваліфікацією, залежно від суми, в яку оцінюють завдані збитки, або як “псування чужого майна”, або як “хуліганство” чи “наругу над похованням”, якщо йдеться про пам’ятники на кладовищах або місцях поховання жертв масових розстрілів. Якщо ж матеріальна шкода від напису незначна, а самі власники офісу із заявою не зверталися, то в межах усталеної практики поліції властиво ігнорувати мотив ненависті. Отже, правоохоронці відмовляються бачити склад злочину, передбаченого 161-ю статтею”. 

Він додає, що така практика є неприйнятною, оскільки правоохоронці не виконують своїх обов’язків.  

Нагадаємо, що представники Департаменту внутрішньої безпеки та Головного слідчого управління Нацполіції розпочали службове розслідування за фактом збору інформації про членів єврейської громади Коломиї, що на Івано-Франківщині. Від її керівника вимагали анкетні дані, адреси людей та їхні мобільні телефони. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter