На “Спільнокошті” збирають гроші на документальний фільм про Нарімана Джеляла

Дата: 21 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

На платформі “Спільнокошт” почали збір грошей на знімання документального фільму про кримськотатарського політика, журналіста і заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла. Російські силовики затримали його торік в окупованому Криму та відтоді тримають в ізоляції від зовнішнього світу. 

Про це автори ідеї фільму розповіли в Українському кризовому медіацентрі. 

На створення стрічки, яка попередньо має назву “Голос з Криму. Наріман Джелял”, уже зібрали понад 21 тисячу гривень зі 120 необхідних. Автори ідеї наголошують, що всі зібрані кошти підуть на знімання відеоінтерв’ю, роботу з архівними матеріалами, монтаж та дизайн. 

Щодо вибору героя стрічки, то вони наголосили, що історія Джеляла – це історія боротьби за свободу.

“Коли затримали Нарімана після Кримської платформи, ми всі чекали великої реакції з боку міжнародних та українських політиків. Чекали, що його обміняють. Але цього не сталося. Наріман фактично заміняв незалежні медіа, які виїхали з окупації. А інформація в кризових ситуаціях дуже цінна. Бо, знаючи все про подію, ми можемо розв’язати її”, – розповів голова правління організації “Крим SOS” Денис Савченко.

Джелял разом з дитиною біля будівлі так званого “Верховного суду Криму”. Фото: Радіо Свобода

Режисеркою майбутньої стрічки стане Анна Цигима, яка говорить, що історія Джеляла дуже сильно вразила її. 

“Зараз відбувається прихована депортація кримських татар. Усю еліту змусили покинути рідну землю, інших – посадили за ґрати. А Наріман свідомо залишився та вів політичну та громадську діяльність. Я була вражена видатною особистістю Нарімана”.

Нарімана Джеляла російські силовики затримали торік на початку вересня в Криму. Сталося це невдовзі після проведення саміту Кримської платформи в Києві. Чоловіка підозрюють у підриві ділянки газопроводу, що стався 23 серпня 2021 року біля Перевального під Сімферополем, а також – у контрабанді вибухового пристрою. Йому загрожує до 20 років в’язниці. 

Джеляла, за словами його адвокатів, утримують у “найсуворішій ізоляції від зовнішнього світу”.

Фотографія обкладинки: Ґрати 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter