На Рівненщині планують вакцинувати від поліомієліту всіх дітей до п’яти років

Дата: 10 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

На Рівненщині впродовж 90 днів планують вакцинувати проти поліомієліту всіх дітей віком до 5 років включно, незалежно від того робили їм раніше щеплення чи ні. Відповідне рішення ухвалила комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Рівненської області через випадок поліомієліту у півторарічної дитини.

Про це повідомила пресслужба МОЗ у фейсбуці.

Фото з відкритих джерел

Упродовж 14 днів – з 11 до 22 жовтня – відбудеться невідкладний “нульовий” тур вакцинації з використанням інактивованої поліомієлітної вакцини на території області для дітей до 5 років включно незалежно від раніше проведеної вакцинації. Наступні три раунди триватимуть впродовж 90 днів та охоплять усе населення області цієї вікової групи”, – ідеться в повідомленні.

Комісія також ухвалила рішення про те, що невакцинованих дітей не будуть допускати до навчання. Для них забезпечать інші форми навчання.

Випадок “поліо” класифікували як надзвичайну ситуацію біологічного характеру обласного масштабу, наголосили у МОЗ.

Лише 53 відсотків малюків віком до року отримали планові щеплення 2021 року. Враховуючи випадок захворювання на поліомієліт, тепер маємо здійснити додатковий тур і вакцинувати всіх дітей регіону, аби захистити дітей від інфікування“, – зазначають у МОЗ.

Міністерство посилається на висновок ВООЗ. Він ідентифікує випадок захворювання як спалах, і визначає, що вірус має зв’язок з вірусами афгансько-пакистанського походження. Останні зараз циркулюють у Таджикистані.

Нагадаємо, у Рівненській області у 1,5 річної дитини зафіксували та підтвердили випадок паралічу. Батьки свідомо відмовились від щеплень, передбачених медичними стандартами, через релігійні переконання.

Перші симптоми проявились 1 вересня, вже 3 вересня дитина потрапила в лікарню з симптомами парезу нижніх кінцівок. Система охорони здоров’я та епідеміологічного нагляду одразу спрацювала за протоколом та міжнародними стандартами: випадок зареєстрували як підозру на поліо — гострий в’ялий параліч та забезпечили необхідне обстеження та спостереження для з’ясування обставин.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter