На прибережній забудові на Осокорках побили екоактивіста

Дата: 08 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

6 грудня на столичних Осокорках біля забудови електричної підстанції на прибережній зоні озера Тягле охоронці будівництва напали на екоактивіста.

Про це повідомив сам потерпілий Ілля Станіславський на своїй фейсбук-сторінці.

Друзі, прошу вашої уваги ❗️Сьогодні під час фотографування будівництва підстанції для бетонного гетто ПНО, на мене був…

Gepostet von Илья Станиславский am Freitag, 6. Dezember 2019

 

“Розбили ніс, вибивали телефон, пошкодили фотоапарат та погрожували втопити. Спочатку мотивація охорони була, що я начебто головою бився об огорожу будівництва, потім хотів перелізти через огорожу (це з фотоапаратом, штативом та зимовою курткою). Ввечері нова версія каміння кидав. Але жодних доказів, фото чи відео ніхто не показав”, – написав активіст.

Він виклав відео, де за межами безпосереднього будівництва і за парканом від нього вимагають прибрати телефон, тобто не проводити знімання, інакше телефон викинуть у воду. Сам Ілля там відповідає, що не збирається заходити безпосередньо на будівництво і вимагає викликати поліцію.

Gepostet von Илья Станиславский am Freitag, 6. Dezember 2019

 

Також активіст зазначає, що до нього був застосований психологічний тиск, його змусили лежати з розбитим носом на землі, сидіти на холодному піску, а також що намагалися силою заштовхати на територію будівництва “для розправи”.

У коментарі ЧЕСНО Ілля повідомив, що приїхав моніторити ситуацію і на фотоапарат знімав техніку, яка заїжджає на будівництво.

Охоронцям це не сподобалося, вони почали звинувачувати мене в тому, що я планую ламати паркан. Неофіційні охоронці, у спортивній формі й кедах, вискочили з-за паркана, повалили мене на землю, розбили мені ніс, погрожували втопити в озері. Коли приїхала поліція, людина, яка мене била, сказала, що я сам бився головою об паркан. Я написав заяву про побиття та зняв побої”, – розповів активіст.

Місцеві екозахисники активізувалися, коли побачили, що 3 грудня тут, за кількадесят метрів від води, відновилося будівництво електричної підстанції, яке було зупинене минулого року через протести активістів і втручання київської влади. 

Відновити будівництво столичному забудовникові “Аркада” (ТОВ “Контактбудсервіс”) дозволив Верховний Суд рішенням за 8 жовтня. Раніше, в травні, активісти ГО “Екопарк Осокорки” домоглися в Апеляційному адмінсуді Києва заборони будівництва підстанції на озерах. 

Наразі активісти готують новий позов, вказуючи, що не можна забудовувати прибережно-захисну смугу.

Забудовник зі свого боку пояснює, що чинна підстанція в Дарницькому районі застаріла та перевантажена, тож без нової є ризики, що великий масив залишиться без електропостачання.

Зважаючи на важливість спорудження цього технологічного об’єкта, закликаємо киян та мешканців Дарницького району втриматися від будь-яких радикальних дій, що перешкоджатимуть законному будівництву електропідстанції ПС110/10 на Осокорках”, – йдеться в повідомленні пресслужби забудовника.

Водночас цю електростанцію “Аркада” планувала експлуатувати для збудованих нею раніше житлових комплексів, а також тих, які ще не збудовані. Зокрема, спірної “Патріотики на озерах”.

Після тривалих акцій протесту щодо забудови озер 25-поверховими 43 висотками Київрада, в січні 2019-го, розірвала угоду оренди землі із забудовником. Зараз триває оскарження розірвання угоди в судах.

У липні Київрада підтримала рішення про занесення озера Тягле та території навколо нього до природно-заповідного фонду. Активісти не перший рік домагаються створення на цій території екопарку.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter