На посаду генпрокурора обрано нардепа “Слуги народу” Андрія Костіна

Дата: 27 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Верховна Рада України підтримала призначення Андрія Костіна на посаду нового генерального прокурора. Відповідне рішення було підтримане майже конституційною більшістю голосів: за проголосували 299 народних обранців.

Про це повідомляє прессекретарка “Слуги народу” Юлія Палійчук.

Фото: Віталій Носач

Андрій Костін – юрист. Він очолював адвокатську компанію “Право” та був заступником голови Ради адвокатів Одеської області, заступником голови президії Об’єднання адвокатів “Одеська обласна колегія адвокатів”.

У 2010 він був обраний депутатом Одеської міської ради від партії “Фронт змін”, а у 2019 році – депутатом Верховної Ради від “Слуги народу”.

Костін претендував на посаду керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, але експерти з громадських організацій зарахували його до кандидатів із “сумнівною репутацією“.

Відомо, що у 2019–2020 роках кандидат не декларував жодного місця проживання в Києві, хоча, за даними сайту Верховної Ради, отримував бюджетну компенсацію для оренди житла або винайму готельного номера в розмірі близько 20 тис. грн на місяць. Не задеклароване також і місце проживання доньки кандидата, яка з 2019 року працює в Києві помічником-консультантом іншого народного депутата, колеги по фракції “Слуга народу” Андрія Задорожного.

Також у 2019 році кандидат продав дві квартири в Одесі, але не подав до НАЗК повідомлення про суттєві зміни в майновому стані – дохід від продажу квартир на суму 1,2 млн грн.

Також кандидат не відповідав критерію політичної нейтральності, адже в його родині можливі випадки кумівства (використання службових повноважень в інтересах близьких осіб). 

Як голова Комітету з правової політики, Андрій Костін відповідальний у парламенті за судову реформу. Проте саме в період керівництва комітетом Костіним належна судова реформа блокувалася, а необхідні законодавчі зміни та пропозиції спотворювалися.

Крім того, новий генеральний прокурор України Андрій Костін, як він сам заявив під час співбесіди у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі, був у Криму після його тимчасової окупації. 

"Так, я перебував у Криму, але це було до того, як я був обраний народним депутатом України (2019 року – Ред.). Я був разом зі своєю сім'єю. Це стосувалося особистих питань, бо наш сімейний лікар виявилася... Вона все життя жила у Сімферополі, продовжувала жити там, тому це було пов'язано з цією особистою причиною. Хочу наголосити, що ні я, ні члени моєї родини жодного бізнесу в Криму не маємо.

Андрій Костін

Наразі в Офісі президента також вирішують, чи варто зараз призначати нового голову СБУ. Розглядається робочий варіант, що в службі залишиться в. о. керівника – Василь Малюк.

Нагадаємо, що 17 липня президент України Володимир Зеленський усунув з посад генпрокурорку Ірину Венедіктову. Її відсторонено від посади генерального прокурора відповідно до ч. 2 ст. 11 Закону “Про правовий режим воєнного стану”, мовиться в указі. Іншим указом президент поклав виконання обов’язків генерального прокурора на заступника генпрокурора Олексія Симоненка.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter