На Подолі ймовірні послідовники російських праворадикалів влаштовують рейди проти вживання алкоголю

Дата: 05 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Правоохоронці повідомили про підозру двом молодикам, громадянам Росії, які побили перехожого на київському Подолі – той пив пиво на вулиці. Кількома днями раніше, ймовірно, група праворадикалів провела в тому ж районі “рейд проти розпиття алкоголю у громадських місцях”, під час якого нападала на людей.  

Про підозру двом молодикам повідомляє Київська міська прокуратура на офіційній фейсбук-сторінці. 

Джерело фото: Київська міська прокуратура у фейсбуку

Як встановило досудове розслідування, 3 квітня група молодиків поблизу Поштової площі на Подолі побачила хлопця та дівчину, які вживали слабоалкогольні напої. Нападники зробили їм зауваження, супроводжуючи це нецензурною лайкою. При цьому молодики представлялися громадянами України та активістами, які виступають проти порушень громадського порядку, йдеться у повідомленні:

“На вказане зауваження хлопець одразу загорнув металеві бляшанки у паперовий пакет. Однак молодики продовжили нецензурно висловлюватися на його адресу та, поваливши на землю, почали наносити йому численні удари ногами та руками в область голови, тулуба та ніг”.

Наразі правоохоронці встановили двох молодиків, причетних до нападу. Ними виявилися двоє громадян Росії, 1989 та 1993 років народження. Їм висунули підозру за ч. 2 ст. 296 Кримінального кодексу України (Хуліганство, вчинене групою осіб). Наразі вирішується питання про обрання запобіжних заходів.

Щодо хлопця та дівчини, які вживали спиртні напої у громадському місці, правоохоронці склали адміністративні протоколи.

Водночас 1 квітня на Подолі близько 15 молодиків провели “рейд проти розпиття алкоголю у громадських місцях”.  Про нього відзвітувалися група “Альтернатива”, в телеграм-каналі якої закликають молодь приєднуватися до подібних заходів. 

“Ми боремося з поширенням наркотиків, розпиттям спиртних напоїв у громадських місцях, продажем алкоголю неповнолітнім та педофілією”, – йдеться в описі групи. 

Як пише ресурс з моніторингу ультраправого насильства Маркер, “Альтернатива” пов’язана з “Азовським рухом”, а одним з її очільників ймовірно є Михайло Шаланкевич – російський неонацист з ультраправої організації “Реструкт” Максима Марцинкевича (Тесака).

“У 2018 році Шаланкевича, як і більшість членів банди Тесака, було визнано винними у серії нападів із використанням зброї, а також заволодінням майном своїх жертв. Тоді учасники “Реструкту” також виправдовували вчинені напади “боротьбою з наркоманами та алкоголіками”, – зазначає “Маркер”. 

У телеграм-каналі “Альтернативи” опублікували відео “рейду”, що супроводжувався побиттям, який підписали: “Бидло різного віку забуло про закон, що забороняє подібну поведінку, а повз проходили небайдужі громадяни, які їм про це дохідливо нагадали”. 

Крім того, у групі містяться відеозаписи з 15-річною дівчиною із закривавленим обличчям, у якої голос за кадром питає про те, що вона “вживала”. Відео підписане: “Аморальна мразь не могла зв’язати двох слів, зате кидалася на людей і тікала від поліції. Саме від такого бруду ми чистимо наші вулиці!”. 

Читайте також: “Почему “главный русский националист” Тесак на самом деле – неонацист, причастный к сотням жестоких нападений”. 

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter