На першому засіданні ТСК з нападів на активістів правозахисники передали нові справи про напади

Дата: 18 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

На установчому засіданні Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з контролю за розслідуванням нападів на Катерину Гандзюк та інших активістів протягом 2017–2018 років народним депутатам передали список жертв нових атак протягом останніх 12 місяців. 

Про це повідомляє кореспондентка видання ZMINA.

Список з десяти справ про напади на активістів напередодні сформували представники правозахисних організацій “Центр прав людини ZMINA”, Freedom House та “Українська Гельсінська спілка з прав людини”, куди внесли ті справи, до процесу розслідування яких є найбільше запитань.

“Факт уваги з боку ТСК до нових справ може мати позитивний ефект, і цією можливістю треба користуватися. Адже ТСК це інструмент мотивації правоохоронних органів, засіб стимулювання їхньої ефективної роботи” , –  пояснив аналітик Центру прав людини ZMINA В’ячеслав Ліхачов.

На установчому засіданні члени ТСК вирішили до кінця тижня сформувати та озвучити з трибуни Верховної Ради запити до Генпрокуратури, СБУ та МВС щодо стану розслідувань як нападів, над якими працювала аналогічна комісія в парламенті попереднього скликання, так і нападів з нового запропонованого списку.

Після отримання відповідей ТСК визначатиметься з ключовими справами, яким приділить особливу увагу, та містами, де, ймовірно, проведе виїзні засідання.

Також на засіданні виступили кілька громадських активістів, які розповіли про свою співпрацю з попередньою ТСК та поділилися рекомендаціями щодо роботи комісії.

Так, представниця ініціативи “Хто замовив Катю Гандзюк?” Марина Хромих запропонувала членам комісії звернутися до ГПУ з окремими запитами щодо перешкоджання слідству з боку суду. А саме щодо тих випадків, коли судовими рішеннями було відмовлено в обшуках, накладенні арешту, проведенні допитів тощо.

Також Хромих акцентувала, що важливо отримати пояснення від правоохоронних органів стосовно розшуку ключового підозрюваного в справі Катерини Гандзюк – Олексія Левіна, свідчень якого бракує для доведення до кінця слідства щодо всіх замовників.

Активіст і переселенець з Донецька Віталій Овчаренко попросив також окрему увагу приділити Донбасу, де “активістам протидіють з елементами терору”.

“Окрім їхньої антикорупційної позиції, громадським діячам на Донбасі треба ще й протистояти дуже часто проросійськи налаштованій місцевій владі та саботажу поліції. Саме проукраїнська позиція часто є додатковим фактором ризику для активістів”, – зауважив Овчаренко.

Також на установчому засіданні обрали секретарем ТСК депутатку від “Слуги народу” Марію Мезенцеву. Головою ТСК, згідно з постановою про створення комісії, є народний депутат від “Слуги народу” Ігор Василів. Його заступниця – депутатка від “Голосу” Соломія Бобровська, яка була ініціатором постанови про створення ТСК. 

Наступне засідання ТСК відбудеться не раніше ніж у другій половині січня, оскільки за планом роботи Верховної Ради до того часу депутати працюватимуть в округах.

Нагадаємо, Тимчасову слідчу комісію для здійснення парламентського контролю за розслідуванням нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів протягом 2017–2018 років було створено 12 грудня.

До складу комісії увійшло 13 депутатів. Термін діяльності ТСК становить один рік. З першим звітом комісія має виступити через пів року від часу створення. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter