На окупованій частині Запорізької області росіяни закликають людей “голосувати” замість родичів

Дата: 17 Березня 2024
A+ A- Підписатися

На окупованій частині Запорізької області загарбники та їхні посіпаки закликають людей “голосувати” замість родичів на незаконних “виборах” президента РФ.

Про це розповіла кореспондентка “Громадського радіо” у Запоріжжі Аліса Сисоєва.

Так звані вибори президента РФ. Скриншот з відео / “Громадське радіо”

Вона наголосила на тому, що окупанти суттєво посилили тиск на жителів окупованих територій області у період “виборів”: озброєні люди ходять по домівках, а також спостерігають за процесом “голосування” на “виборчих” дільницях.

Усе це робиться задля створення пропагандистської картинки під назвою “вибори Путіна”, сказала журналістка.

“Попередні так звані вибори розпочалися 25 лютого. Тоді упродовж кількох днів росіяни обходили домівки мешканців. Це були чоловік або жінка з виборчою урною, яких супроводжували автоматники. Вони ходили по домівках і змушували людей голосувати. Вже з 15-го по 17 березня вони відкрили свої так звані дільниці”, – нагадала вона.

Протягом цих двох днів окупанти звітують про начебто рекордну явку на “вибори”. Зокрема, їхня “голова виборчої дільниці” заявила, що у них явка 73%. При цьому раніше вони заявляли, що явка буде 94%.

“Тобто зрозуміло, що ці цифри вони собі намалювали”, – сказала кореспондентка.

Людей, які називають себе міжнародними спостерігачами з Уругваю та Сербії, окрім одного сербського пропагандиста, не вдалося ідентифікувати, уточнила Сисоєва.

На так званих виборчих дільницях перебувають озброєні люди, це можна помітити на численних відео та фото. 

Журналістка розповіла, що місцеві жителі кажуть: попри таку пропагандистську картинку псевдовибори перетворилися на справжній терор місцевого населення. Окупанти посилили поліцейські патрулі, силовики можуть приходити до людей і закликати голосувати за своїх родичів, які, наприклад, виїхали, буцімто вони мають таке право.

Таким чином можна фіксувати тотальний тиск на людей і суцільну російську пропаганду, констатувала Сисоєва.

Нагадаємо, що напередодні начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов заявив, що на окупованих територіях голосувати на “виборах” президента РФ планували менш як 30% жителів. Про це свідчать власні розрахунки російських окупантів.

Нагадаємо, що 15 березня у Росії – перший день голосування на президентських виборах. Вперше воно триватиме три дні – починаючи з 15 березня та закінчуючи основним днем виборів у неділю, 17 березня.

“Дільниці” відкриті також на окупованих територіях України – на тимчасово контрольованій Росією території Запорізької, Херсонської, Донецької, Луганської областей та в Автономній Республіці Крим.

У британській розвідці вважають, що Росія фальсифікуватиме “вибори” та залякуватиме виборців на ТОТ з тим, щоб забезпечити перемогу президента РФ Володимира Путіна та створити враження “легітимності” вторгнення в Україну.

Напередодні “виборів” Верховна Рада звернулася до урядів, парламентів іноземних держав, міжнародних організацій, парламентських асамблей у зв’язку з проведенням Росією “президентських виборів” на тимчасово окупованій території України.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в тимчасово окупованому Криму бюджетників змушують йти на незаконні вибори президента Російської Федерації, які проводяться з 15-го до 17 березня.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter