На Миколаївщині російські окупанти знищують унікальну заповідну Кінбурнську косу

Дата: 14 Травня 2022
A+ A- Підписатися

У Миколаївській області російські військові знищують унікальну заповідну Кінбурнську косу. Через тимчасову окупацію області гасити вогонь дуже складно, тому на території унікальної заповідної зони пожежі тривають понад тиждень.

Про це повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

Пожежі на Кінбурнській косі Джерело: фейсбук-сторінка Людмили Денісової

Вогонь охопив майже 4 тисячі гектарів лісів на межі Херсонської та Миколаївської областей. Під загрозою знищення опинився весь рослинний світ, зокрема, найбільше в Європі поле диких червонокнижних орхідей (його площа сягає понад 60 гектарів), багаторічні дерева, рожеві озера, тварини”, – наголосила Омбудсман.

Наразі на території коси залишаються люди, яким потрібна допомога, проте виїзд на материк контролюють російські військові, які не пропускають лісову охорону до осередків загорянь. Крім того, бракує палива для пожежних машин, щоб погасити вогонь, відсутня техніка і майже немає доставки продуктів для місцевих мешканців. Ситуація в унікальній заповідній зоні наближається до катастрофічної.

Звертаюся до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення РФ в Україну врахувати ці факти порушень прав людини РФ в Україні“, — закликала Денісова.

На її переконання, дії загарбників є порушенням чотирьох женевських конвенцій 1949 року і додаткових протоколів до них (у тому числі Протоколу № 1 від 1977 року).

Нагадаємо, 12 травня російські військові влучили ракетою в заповідну частину острова Хортиця на Запоріжжі, почалась пожежа.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter