На Львівщині викрили хакера, який за допомогою розсилання намагався викрасти дані українських спецслужбовців

Дата: 23 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

На Львівщині викрили хакера, який через шкідливе програмне забезпечення хотів викрасти персональні дані співробітників СБУ.

Про це повідомили у відомстві. 

Житель Львівщини розсилав спам-повідомлення в месенджері WhatsАpp на особисті номери співробітників спецслужби. Вони містили посилання на сайт, що розміщувався на російських серверах, а після переходу на платформу відбувалось автоматичне завантаження “теки з архівом”. У ній відкривався нібито список співробітників СБУ, за вбивство яких проросійські бойовики “Л/ДНР” пропонують грошову винагороду.

“Насправді, за висновками експертів, архівний документ містить вірус. Він надає доступ до інформації на уражених пристроях, зокрема до log-файлів з ключами доступу до банківської системи, поштових сервісів та облікових записів соцмереж”, – розповіли у відомстві. 

Під час обшуку в будинку зловмисника правоохоронці вилучили п’ять GSM-шлюзів на 78 онлайн-каналів, комп’ютерне обладнання зі шкідливим програмним забезпеченням, мобільні пристрої та флеш-накопичувачі, а також майже 4 тисячі SIM-карток українських мобільних операторів.

Наразі триває досудове розслідування. Зловмисник, як переконують у СБУ, діяв на замовлення російських спецслужб, а гроші отримував через заборонену платіжну систему “Яндекс Деньги”.

Нагадаємо, що минулого року в Івано-Франківську СБУ затримала хакера, який продавав найбільшу у світі базу зламаних імейлів та паролів. Чоловік, за його власними словами, почав займатися хакерством через злидні, а щоб придбати перші архіви вкрадених даних, узяв мікрокредит. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter