На Львівщині медики оголосили голодування через мільйонні борги із зарплати: НСЗУ пояснило причини

Дата: 13 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Медики комунального підприємства “Міська лікарня Соснівської міської ради” на Львівщині оголосили голодування.

Про це повідомила у телеграмі Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова

Фото: фейсбук-сторінка Оксани Гладун

Причиною оголошення протесту, за інформацією самих медиків, стала невиплата заробітної плати, що сягнула 3 мільйонів гривень. Серед вимог протестувальників: 

  • погашення заборгованості, включно з “ковідними” доплатами, а також оздоровчими виплатами за поточний рік;
  • перерахунок зарплат за 2020 рік;
  • компенсація за втрату частини зарплати у зв’язку з недотриманням термінів її виплати.

“Медики нашої лікарні відстоюють свою зароблену зарплату, а тим самим і лікарню в цілому. Медики також люди, які хочуть мати засоби для життя. Якщо медики розрахуються, знайдуть іншу роботу, а можливо, й в іншому місті, то мешканцям не буде де отримати медичну допомогу. Медикам – зарплату, а 11-тисячному населенню нашого міста – лікарню”,наголосила у фейсбуку голова первинної профспілкової організації Вільної профспілки медпрацівників України Оксана Гладун.

Окрім первинної медичної допомоги у закладі надають послуги з амбулаторної медичної допомоги, стоматології та мобільного паліативу. Як пояснили згодом у коментарі “Українській правді” у НСЗУ, хоча населення міста складає понад 11 тисяч осіб, в лікарні уклали лише 387 декларацій з сімейними лікарями, що не дозволяє отримувати більше коштів, ніж зараз.

Міська лікарня Соснівської міської ради. Фото: wikimapia.org

З квітня по липень лікарня отримала 1,7 млн гривень і у більшості випадків це були виплати за консультації вузьких спеціалістів. Окрім цих коштів лікарня отримує субвенцію у розмірі 658 тисяч гривень на місяць. 

Омбудсман у своєму повідомленні наголосила, що медики вимагають так званих “ковідних виплат”, однак, як пояснюють у НСЗУ, лікарня не може надавати стаціонарну допомогу пацієнтам з коронавірусом, адже для цього немає жодних умов, а тому працівники не можуть отримувати такі виплати. 

“Витрати на заробітну плату в 2 рази перевищують доходи за надані пацієнтам послуги. У місяць лікарня отримує понад 400 тисяч гривень, а на зарплату лікарям витрачає 824 тисячі.  Також заклад не може укласти договір з НСЗУ на стаціонарний пакет. Оскільки в лікарні немає ні обладнання, ні фахівців для такої роботи”, – цитують відповідь НСЗУ журналісти. 

Загалом в лікарні працює 83 людини, а середньомісячні витрати на оплату праці на одного працівника складають 8 861 грн. З них 19 лікарів, на оплату праці яких йде 7,5 тисяч гривень, 32 людини – середній медичний персонал, на них в середньому мають витрачати 9,1 тисяч. Також у закладі працює 13 осіб молодшого медичного персоналу з оплатою у 6,3 тисяч. Двоє керівників, яка отримують 26,6 тисяч гривень. 

Також у закладі працює 19 працівників з категорії “Інші” та 8 керівників структурних підрозділів. Витрати на оплату перших складають 8,6 тисяч, других – 11,2 тисяч. 

“У лікарні змінювалися керівники, але вони не показали достатньої управлінської спроможності, щоби обрати стратегію розвитку, скласти реалістичний фінансовий план і вивести лікарню з кризи. У закладі не проаналізували реальну потребу у медичних послугах мешканців регіону, не визначили структуру цих послуг, їх кількість. Відповідно не змогли вирішити, що доцільно розвивати і куди вкладати гроші. Середньомісячні витрати закладу на оплату праці – 824 073 грн.. Це 76,8% серед усіх витрат лікарні”, – пояснюють у НСЗУ.

Це не перший випадок голодного протесту медиків у Соснівці. На початку року понад два десятки працівників КП “Лікарня відновного лікування N3”
там вимагали відновити роботу, адже через карантинні обмеження не могли приймати пацієнтів. Серед вимог були й такі, що стосувались виплат. Протест медики припинили, отримавши частину коштів через дві доби.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter