На Луганщині окупанти змушують батьків оформляти дітям російське громадянство, шантажуючи позбавленням соцвиплат  

Дата: 28 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

На території тимчасово окупованої Луганської області росіяни розпочали примусову паспортизацію дітей. Батьків змушують оформляти їм російське громадянство, а в разі відмови погрожують скороченням на роботі та позбавленням соціальних виплат.

Про це повідомили в телеграмі Луганської ОВА. 

“У Кремлі поспішають примусово паспортизувати жителів окупованої Луганщини. Те, що вони не вважали за потрібне робити протягом восьми років, намагаються встигнути за кілька місяців, щоб вселити в людей зневіру до України й водночас посилити власну пропаганду… Звісно, можна його [паспорт] і не отримувати та одразу підпасти під скорочення на роботі або під відмову в соціальних виплатах”, – йдеться в дописі.

26 грудня Володимир Путін підписав указ “Щодо деяких питань набуття громадянства РФ”, скерований на тимчасово окуповані території Луганської, Донецької, Херсонської та Запорізької областей. У ньому, зокрема, затверджено порядок подання заяви про визнання дитини, що мешкає або мешкала на окупованій території та не досягла віку 14 років, громадянином Росії. 

На указ відреагувало МЗС України та назвало його таким, що “свідчить про прагнення керівництва Росії до продовження війни, поглинання території України, насильницьку асиміляцію та геноцид українського народу”.

В заяві органу також зазначили, що примусова паспортизація дітей є особливо обурливою: 

“Особливе обурення викликає запроваджений без згоди отримувачів порядок видачі російських паспортів примусово переміщеним на територію РФ українським дітям та підліткам від 14 до 18 років, що є кричущим порушенням основоположних прав людини та доказом вчинення Росією геноциду українців”. 

Нагадаємо, що примусова паспортизація мешканців тимчасово окупованих Росією територій триває з 2014 року. Україна, а також переважна більшість країн світу не визнають чинними російські паспорти, видані українцям на ТОТ. Якщо після повернення під юрисдикцію України тимчасово окупованих територій громадяни заявлять, що їх фактично змусили прийняти російське громадянство, жодних негативних наслідків для них не буде. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter