На Луганщині окупанти ставлять чоловікам у паспорт штамп про заборону на в’їзд до Росії на п’ять років

Дата: 19 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Віднедавна окупаційна влада Старобільська Луганської області заборонила виїзд із міста для чоловіків. А тих, хто все ж намагається виїхати, зупиняють на кордоні з Росією та ставлять у паспорті штамп про заборону на в’їзд до РФ на п’ять років.

Про це виданню ZMINA розповів мешканець Старобільська Микола (ім’я змінено з міркувань безпеки), який виїхав з міста до цієї заборони.

Старобільськ. Фото: ua-travels.in.ua

За словами Миколи, чоловіків, які намагаються виїхати з окупованої території, окупанти висаджують з маршруток та ставлять у паспортах штампи про заборону на в’їзд до Росії на п’ять років. Їхніх жінок та дітей пропускають далі.

Микола розповідає, що після початку повномасштабного вторгнення з тимчасово окупованого Старобільська було дуже складно виїхати, оскільки людей, які намагалися це зробити, постійно обстрілювали. Були випадки, коли окупанти пропускали два евакуаційні автобуси, а третій розстрілювали. Тоді інші, які їхали за ним, розверталися назад.

Я теж виїхав не з першого разу, а, мабуть, з третього. Спочатку був закритий кордон з Росією, і вони [еленерівці] нікого не випускали та не пропускали жодної машини. Потім раптом почали випускати всіх. Пізніше вони [еленерівці] перестали пропускати чоловіків, навіть хлопцям 18 років було заборонено виїжджати”, – розповідає Микола.

Миколі вдалося виїхати через Росію до Латвії, а потім до Польщі. На українсько-російському кордоні під час проходження “фільтрації” росіяни перевіряли в нього паспорт і запитували про роботу, батьків та службу в армії.

У кімнатці, де відбувався допит, сиділо двоє чоловіків: один за столом, а другий у кутку. Останній міг зненацька викрикнути: “Слава Україні!” – і, якщо ти мовчав, запитати: “Де відповідь? Інші правильно відповідали”. Оскільки я не служив, то мене тримали лише годину. Знаю випадки, коли людей, які займалися спортом, допитували протягом восьми годин”.


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує насильницькі зникнення, затримання та викрадення цивільних осіб на тимчасово окупованих територіях. Якщо ваші рідні зникли або ви маєте побоювання, що їх могли викрасти, – напишіть, будь ласка, на нашу електронну адресу es@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

Отримана інформація за згодою заявника буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, а також міжнародних організацій для внесення ними інформації до періодичних звітів, зокрема до Комітету ООН проти тортур, Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Моніторингової Місії ООН з прав людини в Україні, Міжнародного кримінального суду, тощо для документування і подальшого розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні та притягнення винних до відповідальності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter