На Київщині затримали батька та сина, які ховали останки окупантів та повідомляли росіянам розташування ЗСУ

Дата: 18 Березня 2024
A+ A- Підписатися

У Київській області правоохоронці викрили батька та сина, які на замовлення російської ФСБ допомагали готувати ракетні удари по Україні, а також ховали останки загиблих окупантів під Києвом.

Про це розповіли в Службі безпеки України.

За даними слідства, родина повідомляла геолокацію базування Сил оборони, зокрема й військовослужбовців Сил спеціальних операцій ЗСУ. Також чоловіки передавали ФСБ координати промислових цехів, де виробляють українські безпілотники.

СБУ встановила, що, отримавши цю інформацію, росіяни планували завдати прицільних ракетних ударів по українських об’єктах.

Фото: Служба безпеки України

Крім того, підозрювані шукали та збирали останки росіян, які загинули під час боїв за Київ, та ховали їх у київських лісопосадках. Після цього вони надсилали до ФСБ відповідний “фотозвіт” з прив’язуванням до місцевості та координатами місця поховання.

Затримані батько та син, як наголошують есбівці, раніше проходили службу в складі правоохоронних органів. Після звільнення їх дистанційно завербував кадровий співробітник ФСБ, звернувши увагу на їхні антиукраїнські коментарі під відео на ютубі. На початкових етапах співпраці з окупантами один з чоловіків навіть проводив онлайн-тренінги з тактичної медицини для бойовиків російського угруповання “Ахмат”.

За відпрацьовані завдання ті отримували грошову винагороду від загарбників на власні банківські картки.

Наразі слідчі повідомили обом фігурантам про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України – державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану. Їм загрожує довічне ув’язнення.

Нагадаємо, що 2022 року в Реєстрі судових рішень оприлюднили понад 700 вироків у справах щодо злочинів проти національної безпеки – і з них жодного виправдувального. У 2023 році вироків за такою категорією було понад 1700, серед яких є п’ять виправдальних. З них три стосуються колабораціонізму, і по одному щодо пособництва державі-агресору та глорифікації збройної агресії РФ. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter