На Київщині вдруге підпалили стайню активіста, який відновлює майже зниклу породу поліських коней

Дата: 17 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

У ніч на 17 грудня невідомі підпалили сіновал упритул до стайні “Щербаті Цуглі” в селі Прибірськ на Київщині, де група ентузіастів відновлює майже зниклу породу українських поліських коней.

Про це виданню ZMINA повідомив власник стайні, громадський активіст Юрій Ягусевич (Юрій Мольфар).

Фото з фейсбук-сторінки Юрія Мольфара за 13 грудня, коли стався перший підпал

За словами активіста, це вже другий підпал за кілька тижнів , перший вчинили 13 грудня. Обидва рази тварини дивом уціліли, але вогонь знищив усі запаси корму для них.

“Усе почалося з того, що я написав пост у фейсбуці про незаконну діяльність на березі річки Тетерів: бульдозери русло річки рили. Там у нас заказник є, річка туди не входить, але русло річки загалом охороняється, без дозвільних документів ніхто не може самостійно його поглиблювати. Потім мені через людей передавали, що мені капець, а я не вірив. І от – підпал, дочекалися такої погоди, що ніхто там не ходить увечері”, – каже Ягусевич.

Як зазначив активіст, він звертався в поліцію обидва рази й правоохоронці зареєстрували його заяви, але про початок провадження за ними йому окремо не повідомляли.

Видання ZMINA звернулося до Нацполіції із запитом щодо цих розслідувань і очікує на відповідь.

Юрій Ягусевич – екоактивіст, який, зокрема, на локальному рівні виступав за надання лугу поблизу села Прибірськ статусу заказника, щоб запобігти його розорюванню, організував у Прибірську проведення фестивалю “Чорнобиль-Ренесанс”.

Ягусевич є представником громадської організації “Орелі” (яка займається збереженням культури українського Полісся), ініціатором проєкту з відновлення породи поліських коней.

Поліський кінь – одна з аборигенних порід України, яка наразі вважається практично вимерлою. Вона тривалий час культивувалась у досить замкненій екосистемі лісів та боліт Полісся.

Стайня “Щербаті Цуглі” в селі Прибірськ на Київщині збирає табун останніх на землі представників поліських коней з метою відновлення. Ентузіасти та науковці Інституту розведення і генетики тварин імені М. В. Зубця НААН розробили проєкт реконструкції поліської популяції коней. Така програма не має аналогів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter