На Київщині площа земель, що потребують розмінування, порівняна з Бельгією

Дата: 12 Червня 2022
A+ A- Підписатися

На Київщині площа так званих “брудних земель”, що потребують обстеження та розмінування, порівняна з територією Бельгії.

Лише за останні півтора місяця сапери виявили та знешкодили тут близько 40 тисяч боєприпасів, пише ТСН.

Знешкодження міни під водою на Київщині. Джерело: скриншот з відео Державної спеціальної служби транспорту МОУ

Майже сотню боєприпасів спеціалісти з розмінування знайшли тільки на одній ділянці розміром до двох гектарів: від великокаліберних куль, мін і до ракет, що встрявали в українській землі. Зокрема елемент авіаційної крилатої ракети ХА55, вага бойової частини якої складає 410 кілограмів. 

Десятки протитанкових мін на території Київської області виявляли місцеві фермери, що готувалися до посівної. Їх росіяни залишили, коли втікали від українського війська. Саме тому сапери постійно наголошують на тому, що їздити й ходити варто виключно перевіреними шляхами. Якщо ж виявили снаряд, не чіпати його, а одразу повідомити спеціальні служби.

Роботи з розмінування також ведуться на Житомирщині, Чернігівщині, Сумщині, Запоріжжі та багатьох інших областях України.

Спеціалісти британсько-американської організації із розмінування, що працювали в Афганістані, Лівії, Шри-Ланці, а також на Донеччині та Луганщині від 2014 року, кажуть, що нинішній обсяг робіт не порівняний з тим, що відбувалося раніше.

За словами керівника департаменту нетехнічного обстеження Halo trast Ukrainian Станіслава Добродєєва, довжина лінії бойових дій до 24 лютого 2022 року складала 480 кілометрів, зараз — це близько тисячі кілометрів, і це число постійно змінюється, плюс визволені території України. Тож роботи ЗСУ та ДСНС не бракує, важливо лиш, аби залишені росіянами міни знаходили фахівці, а не цивільне населення, сказав він.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що станом на 22 травня 2022 року, з початку широкомасштабного російського вторгнення в Україну сапери знешкодили майже 114 тисяч вибухонебезпечних предметів. В тому числі майже 2 тисячі авіаційних бомб. Виходячи з того, що один день активних бойових дій дорівнює до 30 днів розмінування, то, за прогнозами піротехніків, Україні необхідно 5–7 років до повного розмінування території. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter