На Київщині переселенці мають обмежені можливості для участі в місцевому самоврядуванні – дослідження

Дата: 07 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Внутрішньо переміщені українці, які нині проживають у Київській, Обухівській і Білоцерківській громадах Київської області, мають обмежені можливості для участі в місцевому самоврядуванні.

Про це свідчить дослідження локальних політик і програм, яке презентували експерти програми “Єднання заради дії” і Програма "Єднання заради дії" впроваджується міжнародною організацією IREX в Україні разом з українським благодійним фондом "Стабілізейшен Суппорт Сервісез" та за підтримки Державного департаменту США..

Фото: Єднання заради дії

Загалом юристи опрацювали 193 нормативно-правові акти у 25 громадах 15 областей України: статути територіальних громад, програми та рішення щодо соцзахисту окремих категорій громадян, зокрема ВПО.

Дослідники прагнули з’ясувати, чи є дискримінація ВПО щодо права на участь у місцевому самоврядуванні, визнання їх членами громад, що приймають, та отримання місцевої соціальної підтримки. 

За словами регіональної координаторки програми “Єднання заради дії” в Київській області Олесі Лящук, дослідження відбувалося в декілька етапів. Спершу юристи проаналізували опубліковані на офіційних сайтах документи та відповіді на запити. Потім – провели в трьох громадах експертні інтерв’ю з представниками місцевої влади.

“Наприклад, у статуті Києва зазначено, що брати участь у загальних зборах, ініціювати розгляд у раді будь-якого питання місцевого значення, створювати органи територіальної самоорганізації населення мають право лише члени територіальної громади міста. Разом з тим статутом не визначено, за якими ознаками встановлюється належність до членів територіальної громади міста Києва”, – зауважила юрисконсультка благодійного фонду “Стабілізейшен Суппорт Сервісез” Наталія Чуйко.

Деякі статути, зокрема статут Обухова, визначають належність ВПО до членів територіальної громади. Однак правом на участь у місцевому самоврядуванні можуть скористатися лише ті, хто має зареєстроване місце проживання на території громади.

Також наразі у двох районах Києва (Оболонському та Дарницькому) та в Обухові вже працюють ради ВПО. Вони відіграють роль органів самоврядування переселенців. 

Дискримінації в отриманні соціальних послуг дослідники не зафіксували. Проте в Київській та Обухівській громадах відсутні цільові програми соціальної підтримки, орієнтовані саме на ВПО.

А от у Білоцерківській громаді є одна окрема програма підтримки переселенців. Вона передбачає психологічну підтримку, професійну адаптацію та реабілітаційні послуги для людей з інвалідністю.

Нагадаємо, що наразі в Україні в регіонах створили вже 510 рад з питань внутрішньо переміщених осіб. Ради мають допомагати переселенцям адаптуватися та інтегруватись у громаді, що приймає, наприклад шукати роботу та житло, а в деяких випадках отримувати психосоціальну, медичну та правову допомоги.

Фото обкладинки: Getty Images

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter