На Кубі взяли під варту 17 людей за торгівлю чоловіками для участі у війні проти України

Дата: 08 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Кубинська влада взяла під варту 17 людей, повʼязаних з мережею торговців людьми, які вербували молодих кубинських чоловіків для війни в Україні на боці російської армії. 

Про це повідомляє Reuters.

Фото: Pexels

“За підсумками розслідування заарештували 17 осіб, серед них – внутрішній організатор цієї діяльності”, – розповів полковник Міністерства внутрішніх справ Куби Сезар Родрігес.

Він зазначив, що лідер угруповання покладався на двох людей, які проживали на острові, щоб вербувати кубинців для участі у боях на боці Росії. Схема з залучення до російських збройних сил поширювалася як кубинців, які живуть у Росії, так і тих, хто живе на Кубі. 

Прокурор Хосе Луїс Рейес заявив, що затриманим може загрожувати до 30 років позбавлення волі, довічне увʼязнення або смертна кара. Вироки залежатимуть від тяжкості та типу злочинів. Їм можуть інкримінувати торгівлю людьми, участь у бойових діях у ролі найманців або ворожі дії проти іноземної держави.

Раніше Міністерство закордонних справ Куби виявило мережу нелегального постачання найманців до Росії для участі у війні проти України. У заяві міністерства зазначається, що Куба “не бере участі у війні проти України”, а також “займає тверду та чітку історичну позицію”, яка відкидає найманство, і веде боротьбу з ним як на національному рівні, так і на рівні ООН.

Пізніше українські хакери зібрали докази участі найманців з Куби у війні проти України. Вони виявили ознаки вербування, підготовки та переміщення в Росію для участі у бойових діях проти України цілих підрозділів кубинських найманців – 199 бойовиків-терористів.

Як зазначають журналісти Reuters, Росія, яка має міцні політичні зв’язки з Кубою, вже давно є важливою для кубинських мігрантів. Окрім того, торік президент РФ Володимир Путін підписав указ, який дозволив іноземцям, що вступають на службу в російську армію, отримувати громадянство в прискореному порядку.

Нагадаємо, що наприкінці серпня Служба державної безпеки Латвії повідомила про намагання спецслужб РФ вербувати українських біженців під час процедури перетину кордону на російській території. Крім того, російські спецслужби використовують інтернет, особливо соціальні мережі та програми прямого зв’язку, для отримання інформації про потенційні об’єкти вербування.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter