На Кубі наказали обмежити доступ до інтернету тим, хто поширює фейки або завдає шкоди іміджу країни

Дата: 19 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Уряд Куби запровадив нові правила використання соціальних медіа та інтернету, які, за словами критиків, спрямовані на придушення інакомислення в країні.

Про це повідомляє BBC.

Кубинці та туристи, які мають доступ до інтернету через точку доступу ETECSA в Гавані

Нові правила, запроваджені владою, забороняють “кібертероризм”, спрямований на підрив порядку або дестабілізацію країни, класифікуючи його як злочин “дуже високої” небезпеки. Вони також містять наказ інтернет-провайдерам обмежити доступ до мережі тим, хто “поширює фейкові новини або завдає шкоди іміджу держави”. Згідно з новими правилами, ніхто не має права й “очорнити” кубинських посадовців чи “революційний процес”.

Указ, підписаний міністром зв’язку Майрою Аревич, офіційно має на меті “запобігати, виявляти та належно реагувати на можливі ворожі, злочинні та шкідливі дії, які можуть статись у кіберпросторі”.

Наразі за порушення нових правил не встановили штрафних санкцій, однак це планують зробити трохи згодом. 

Першим інтернет-провайдером на Кубі в 1996 році стала компанія ETECSA, однак доступ до мережі довгий час мали лише іноземці та деякі посадовці. Ширше використання інтернету стало можливим лише у 2013–2014 роках. Саме тоді в країні відкрили понад сотню інтернет-кафе, а невдовзі дедалі більше кубинців почали отримувати новини з джерел, які не контролює влада, та ставали користувачами популярних у всьому світі соціальних мереж.

Фото: zyri.net

Доступ до мобільного інтернету з’явився для громадян лише в грудні 2018-го. Під час протестів 2021-го люди активно висловлювали свою незгоду з діями уряду в мережі, публікували фото та відео того, що відбувається на вулицях, а також мобілізували протестувальників. Після початку заворушень на острові частково не працювали соціальні мережі, але офіційно влада пов’язувала це з проблемами з поданням електроенергії. 

Нагадаємо, що після протестів 11–12 липня на Кубі безвісти зниклими активісти вважали понад 500 людей. Влада підтверджувала й смерть одного демонстранта – на ім’я Діубіс Лауренсіо Техеда. Проте загиблих може бути більше.

До цього антиурядові акції відбувалися на Кубі ще в 1994 році, але їх швидко придушила влада. Тоді сотні тисяч людей покинули острів на саморобних човнах. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter