Затримали силовика, який допомагав переслідувати кримчан у справах “Хізб ут-Тахрір”

Дата: 09 Листопада 2020
A+ A- Підписатися
7 листопада на КПВВ “Каланчак” під час спроби виїзду до тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим українські правоохоронці затримали громадянина України, який систематично надавав допомогу окупаційним правоохоронцям у проведенні численних незаконних обшуків і затримань громадян у так званих справах “Хізб ут-Тахрір”.
 
Про це інформує пресслужба Прокуратури АРК. 
 

Прокуратура спільно з СБУ в автономії оголосила чоловікові про підозру у вчиненні державної зради (ч. 1 ст. 111 КК України). Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від 12 до 15 років.

Повідомляється, що підозрюваний з 2012 року обіймав посаду начальника управління транспорту та авіації АТ “Державне акціонерне товариство “Чорноморнафтогаз”. Після тимчасової окупації Росією Криму, у 2014 році, залишився працювати в цьому товаристві, яке було незаконно захоплене окупаційною владою півострова та перереєстроване за законодавством РФ під назвою “Державне унітарне підприємство “Чорноморнафтогаз”.
 
“Використовуючи своє службове становище, щонайменше з 26.03.2019 він надавав допомогу окупаційним правоохоронцям, а саме “Службі захисту конституційного ладу Управління ФСБ РФ по Республіці Крим”, в організації проведення ряду незаконних обшуків у домоволодіннях представників кримськотатарського народу, які переслідувалися за нібито участь в організації “Хізб ут-Тахрір”. Підозрюваний систематично забезпечував окупаційних правоохоронців транспортними засобами при проведенні обшуків та для конвоювання незаконно затриманих осіб до СІЗО та “Управління ФСБ РФ по Республіці Крим”, – мовиться в повідомленні.
 
У прокуратурі вказують, що підозрюваний, наприклад, 27 березня 2019 року надавав транспорт співробітникам окупаційної ФСБ для проведення на території м. Сімферополя 25 незаконних обшуків у помешканнях кримських татар, за результатами яких затримано 23 особи.
 
Повідомляється, що чоловіка затримали в межах ст. 208 КПК України. Херсонський міський суд задовольнив клопотання прокуратури і обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб з альтернативою внесення застави у розмірі 1 мільйон 600 тисяч гривень.
 
Українські правоохоронці не розкривають імені чоловіка, утім Центр журналістських розслідувань повідомляє про Миколу Федоряна, який був заступником начальника, начальником міліції громадської безпеки ГУМВС України в АР Крим з 2005 по 2011 рік.
 
Відомо, що Микола Ауреловіч Федорян народився 8 березня 1960 року в Чернівецькій області. У 1991 році він закінчив історичний факультет Сімферопольського державного університету, а в 2003 році – Харківський національний університет внутрішніх справ. У міліції Микола Федорян служив з 1982 року – міліціонером відділу охорони міліції в Євпаторії. З 1999 року по 2005 рік працював начальником міліції Судака, а 15 грудня 2005 року був призначений заступником начальника – начальником міліції громадської безпеки ГУМВС України в АР Крим.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter