На Хрещатику відкрилась інсталяція, присвячена українським цивільним полоненим

Дата: 02 Травня 2023
A+ A- Підписатися

У Києві в Мистецькому переході за адресою Хрещатик, 38, відкрилась інсталяція, присвячена українським цивільним полоненим. Артпроєкт під назвою “Будь ласка, звільніть пташок!” має на меті посприяти негайному звільненню всіх без винятку українців, які перебувають у російських в’язницях.

Як повідомляє кореспондентка видання  ZMINA, на постерах проєкту зображено птахів у клітках (соколи та голуби), які символізують українців, що опинилися в російській неволі.

Артпроєкт втілено за ініціативи Центру громадянських свобод. Плакати виконано у вигляді колажів – аналогового, цифрового та анімаційного. Героями плакатів є шестеро цивільних: Валентин Вигівський, Ірина Данилович, Сергій Цигіпа, Наріман Джелялов, Різа Ізетов та Ірина Горобцова.

Цифрові постери покликані привернути увагу до тортур, яких зазнають українські громадяни в російських катівнях. Аналогові плакати дозволяють глядачам зрозуміти, до чого може призвести байдужість та бездіяльність щодо долі цих людей. На одному з них зображено прірву, заповнену кров’ю жертв, над якою ширяють птахи.

Анімаційний колаж репрезентує те, що доводиться переживати ув’язненим щоденно. Руки на ньому символізують їхніх катів, які піддають їх тортурам – як фізичним, так і психологічним. 

На останньому плакаті ми бачимо ще одну руку, яка відкриває ключем дверцята клітки, щоб випустити птаха без обличчя. Цей символічний акт покликаний продемонструвати головний меседж цього артпроєкту – усі полонені мають бути звільнені.

Відкриттю артпроєкту 28 квітня передував артперфоменс, у якому брали участь актори творчого колективу “Actors For Future”. За допомогою дерев’яних піддонів, вони побудували символічну клітку, всередині якої перебували вони ж самі. У такий спосіб митці хотіли донести до глядачів умови, в яких щоденно перебувають наші співгромадяни в полоні.

Фото: Геннадій Колчев

“Перформанс націлений на привернення уваги до цієї надважливої теми як для нашого суспільства, так і для європейського. А також пропагує повернення всіх наших людей додому – без умов та обмінів. Адже без цього не буде справжньої української перемоги у війни проти диктатури РФ”, – зазначила під час презентації режисерка Анастасія Агафонова.

Фото: Геннадій Колчев

Станом на сьогодні в російському полоні перебувають тисячі українських цивільних. Усіх їх незаконно утримують у нелюдських умовах та щоденно піддають тортурам.

“Звільнення цивільних ув’язнених – це дуже важке задання. Складність полягає ще в тому, що вони не підпадають під процедуру обміну, як підпадають військовополонені. Їх мають просто відпускати, а країна-агресор цього не робить. З них знущаються: їх б’ють, катують, змушують співати гімн Росії та інші пропагандистські пісні”, – каже член експертної ради Центру громадянських свобод Михайло Савва.

На його думку, надзвичайно важливим для звільнення бранців кремля є поширення інформації про них як в Україні, так і за кордоном. Лише так можна привернути увагу міжнародної спільноти до цього питання та домогтися їхнього негайного звільнення.


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує насильницькі зникнення, затримання та викрадення цивільних осіб на тимчасово окупованих територіях. Якщо ваші рідні зникли або ви маєте побоювання, що їх могли викрасти, – напишіть, будь ласка, на нашу електронну адресу es@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

Отримана інформація за згодою заявника буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, а також міжнародних організацій для внесення ними інформації до періодичних звітів, зокрема до Комітету ООН проти тортур, Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Моніторингової Місії ООН з прав людини в Україні, Міжнародного кримінального суду, тощо для  документування та подальшого розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні та притягнення винних до відповідальності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter