На Херсонщині затопило щонайменше 32 заправні станції, склади та нафтопереробні заводи

Дата: 15 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Через підрив окупантами греблі Каховської гідроелектростанції в області затопило щонайменше 32 заправні станції, склади та нафтопереробні заводи. Це може призвести до витоку хімікатів, нафти та бензину, які використовуються в житлових, сільськогосподарських, промислових та комерційних зонах.

Про це повідомляє українське представництво міжнародної природоохоронної організації Greenpeace.

Фото: АрміяInform

Так, на основі супутникових даних Greenpeace провела дослідження, яке показало, що затопило нафтопереробні заводи, автозаправні станції, теплоелектростанції та різноманітні склади – загалом 32 об’єкти. Також щонайменше 150 тонн моторного мастила, за попередньою інформацією, витекло у воду в перші дні після підриву греблі. 

“Навіть невеликої кількості хімікатів достатньо, щоб забруднити ґрунт і водойми, і як результат – доступ до чистої води буде ускладнений для багатьох людей. Особливо сильне забруднення може спричинити затоплення промислових зон, звідки хімікати будуть змиватися вниз за течією, забруднюючи Чорне море і прибережні райони”, – пояснили в українському представництві організації. 

Наслідки для водних організмів у Каховському водосховищі та річці Дніпро також будуть відчутними. Це негативно вплине на середовище проживання риб, птахів, земноводних і тварин в цілому, а також забруднить їхній ареал проживання.

“Там, де вода зараз відступає, потрібно очікувати масштабного забруднення продуктами нафтопереробної галузі та промислової й побутової хімії. Необхідно також дослідити забруднення важкими металами.

Ґрунти та водойми можуть бути непридатними для виробництва продуктів харчування або як джерела питної води протягом багатьох років, якщо їх не контролювати й за необхідності не відновлювати належним чином”, – пояснив хімік Greenpeace Німеччина Манфред Сантен.

Як відомо, Greenpeace Центральної та Східної Європи також стежить за ситуацією на Запорізькій атомній електростанції, оскільки падіння рівня води може призвести до обвалу дамби, яка утримує воду у ставку, необхідному для охолодження ядерного палива та реакторів станції.

Нагадаємо, що Верховна Рада закликала міжнародну спільноту, зокрема Організацію Об’єднаних Націй, визнати підрив Каховської ГЕС росіянами екоцидом та геноцидом українців.

Водночас нардепи звернулися до держав — членів Ради Безпеки ООН із закликом підтримати скаргу України щодо порушення Росією Конвенції ООН про заборону військового або будь-якого ворожого використання засобів впливу на природне середовище від 1977 року, а також звернення до Генсека ООН про скликання Консультативного комітету експертів для з’ясування та оцінки фактичних обставин і наслідків підриву Каховської ГЕС для навколишнього середовища.

Читайте також: “Жахливий воєнний злочин”: справа про підрив Каховської ГЕС у міжнародних судах

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter