На Херсонщині важкохворі в’язні три місяці чекають етапування до колонії, розташованої за парканом

Дата: 24 Вересня 2019
A+ A- Підписатися

У Херсонському СІЗО в’язні з діагностованим туберкульозом майже три місяці чекали на етапування до колонії, яка розташована за спільним парканом з установою. 

Про це повідомила пресслужба Уповноваженої Верховної Ради з прав людини. 

Стіни одного з приміщень у Херсонському СІЗО

Порушення права в’язнів СІЗО на охорону здоров’я виявили під час візиту монітори Офісу Омбудсмана. Вони розповіли, що для хворих на інфекційні захворювання в Херсонському СІЗО взагалі немає окремого блоку, через що їх тримають у камерах разом з іншими ув’язненими.

“Відбір мокротиння проводиться не в спеціально відведеному та облаштованому місці, а в усіх без винятку прогулянкових двориках та безпосередньо в ізольованих дільницях поряд з місцем для паління. Медичні працівники понад рік не проходили періодичного медичного огляду. А працівники установи під час спілкування із засудженими хворими на заразні форми туберкульозу наражають себе на ризик, не використовуючи індивідуальних засобів захисту”, – зазначають вони.

Монітори додали, що досі на законодавчому рівні не врегулювали питання виплат за роботу в шкідливих умовах праці працівникам Херсонської виправної колонії №61, куди мають перевести засуджених.

Окрім проблем з охороною здоров’я в установі експерти виявили ще низку порушень, зокрема засуджені до довічного позбавлення волі розповідали про низьку якість  безоплатної правової допомоги, яку їм надають, а в приміщенні чергової частини перевірка виявила заґратовану клітку.

“Її наявність не передбачено чинним кримінально-виконавчим законодавством, а утримання в такій клітці є принизливим та може тлумачитись, як неналежне поводження”, – підсумували вони.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter