На Харківщині побили активістів, які виступають проти незаконного перевезення піску із Сороківського кар’єра

Дата: 16 Березня 2021
A+ A- Підписатися

На Харківщині в селі Сороківка під час мітингу проти незаконного перевезення піску з місцевого кар’єра до мітингувальників під’їхали двоє хлопців, які “накинулися на людей з ножами та побили їх”: одного з потерпілих забрала швидка.

Про це 16 березня повідомила УГСПЛ із посиланням на інформацію активістки Наталії Шибаєвої

Джерело: телеграм-канал “Наша Ольховка”

За її словами, напали на мітингувальників представники “Харківнерудпрому”, який працює над видобутком піску в Сороківському кар’єрі.

Водії вантажівок нібито підтвердили, що нападники працюють у кар’єрі, але свідчити про це поліції відмовились.

На момент публікації керівник компанії Віталій Алдошин слухавку не брав, повідомили в УГСПЛ. 

Мітингувальники також упізнали нападників, оскільки ті раніше вже приїжджали на один із протестів та погрожували місцевим мешканцям.

“Тоді керівник “Харківнерудпрому” Алдошин заперечував причетність співробітників його компанії до погроз”, – наголосили правозахисники.

Конфлікт між місцевими активістами та “Харківнерудпромом” триває із січня: жителі Вільхівської громади вважають діяльність підприємства незаконною, адже вантажівки, що вивозять пісок з кар’єра, значно перевищують припустиму вагу і руйнують дорогу та сільські будинки.

Проблему могло б розв’язати будівництво об’їзної дороги, проте керівник “Харківнерудпрому” заявляв, що компанія не зможе оплатити проєкт.

“Сільський голова Олександр Шмиголь стверджує, що цим має займатися поліція та “Укртрансбезпека”. Мешканці звертались і до поліції, і до “Укртрансбезпеки”, але однозначної відповіді, хто має побудувати об’їзну дорогу та зупинити рух вантажівок, не отримали”, йдеться в повідомленні.

Шибаєва та потерпілий, якого забрала швидка, написали заяви в поліцію.

Після інциденту на мітинг приїжджала заступниця сільського голови Олена Анурова, яка в коментарі правозахисникам повідомила, що сприятиме слідству. Зокрема, вона звернулася до сільради, щоб отримати відео з камер спостереження. 

Подружжя активістів Наталії Шибаєвої та Михайла Зубкова вже зазнавало нападу: 5 лютого в їхній будинок кинули гранату. Поліція відкрила справу за статтями “замах на вбивство” та “пошкодження майна”. Зубков пов’язує напад з тим, що він разом із дружиною бере участь у перекриванні дороги.

Раніше стало відомо, що Нацполіція в Одеській області закрила провадження про напад на активіста Сергія Гнезділова через те, що в матеріалах справи не знайшли складу кримінального злочину. 

У листопаді 2019 року двоє невідомих напали на Гнезділова, коли той повертався разом з колегою із заходу Українського інституту національної пам’яті в Одесі. Після того як хлопець залишився один, нападники підійшли до нього ззаду, звернулися на ім’я та почали бити.

Одеса вже три роки поспіль є лідером в Україні за кількістю нападів на громадських активістів. Припинити переслідувати людей, які борються, зокрема, з екологічними проблемами, забудовами та корупцією, минулого року особисто просив мера міста Геннадія Труханова президент Володимир Зеленський.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter