На Харківщині активістку, яка протестувала проти закриття шкіл, суд визнав невинною в злісній непокорі поліції

Дата: 10 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Куп’янський міськрайонний суд Харківської області закрив справу про притягнення до адміністративної відповідальності активістки Юлії Іващенко за статтею 185 КУпАП “Злісна непокора законному розпорядженню або вимозі поліцейського, члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону, військовослужбовця” через відсутність складу злочину.

Про це вона розповіла кореспондентці ZMINA.

Джерело: скриншот з відео @_vloryyy в TikTok

Матеріали на активістку надійшли з Куп’янського райвідділу поліції ГУ НП у Харківській області з протоколом про притягнення до адміністративної відповідальності.

Її звинувачували в тому, що вона нібито хапала поліцейського за формений одяг та намагалася повалити на землю під час акції протесту в червні нинішнього року. Під час неї активісти перекривали трасу національного значення Чугуїв – Мілове в місті Куп’янськ, протестуючи проти закриття декількох міських та сільських шкіл.

Санкція статті передбачає для порушника штраф від 8 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (станом на 2021 рік – 136 грн та 255 грн відповідно), або громадські роботи на строк від 40 до 60 годин, або виправні роботи на строк від одного до двох місяців з відрахуванням 20% заробітку, або адміністративний арешт на строк до 15 діб. 

Адвокат Іващенко, юрист Чугуївської приймальні УГСПЛ Роман Лихачов довів у суді, що протокол на його підзахисну правоохоронці склали з порушеннями, до того ж пізніше ніж через 24 години з моменту встановлення особи правопорушника. Відомості про запрошення активістки для складання протоколу були відсутні, підозрюваній у правопорушенні не роз’яснили її прав.

У постанові суду також зазначено, що для складання протоколу Юлію викликали до відділу поліції телефоном. Документ поліцейський склав без свідків, прямо на лавці біля будівлі поліції. Іващенко його не підписала, це підтвердили свідки в суді.

Врахувавши ці аргументи, а також зважаючи на те, що відео з акції протесту, розглянуте на засіданні, підтвердило відсутність складу правопорушення з боку активістки, суд ухвалив вирок на користь Іващенко.

Водночас Лихачов заявив, що працівники поліції під час акції поводилися неправомірно: перешкоджали мирному зібранню, затримували активістів, пошкодили телефон журналіста. 

Нагадаємо, що в червні Іващенко разом з іншими мешканцями Куп’янська перекривала трасу національного значення Чугуїв – Мілове, протестуючи проти закриття декількох міських та сільських шкіл. Зокрема, вони вимагали не закривати Куп’янські гімназії №1 та 7, школи сіл Осинове і Пристін. На переконання місцевих жителів, без шкіл села зникнуть, до того ж до міської школи, куди заплановано приєднати сільські, дуже погана дорога.

За словами місцевого журналіста Богдана Черемського, який був присутній на акції, вже наприкінці “люди без форми” почали відтягувати Іващенко з дороги. Він попросив працівників поліції повідомити, за що затримують жінку, та зачитати її права. В цей час до нього підбіг чоловік, вихопив телефон і жбурнув його на землю. Водночас правоохоронці поклали на асфальт іншого учасника протесту, який захищав активістку. Згодом поліція прибрала з дороги протестувальників і відновила рух транспорту, розповів журналіст.

Того ж дня Іващенко звернулася до поліції з повідомленням про порушення її прав з боку правоохоронців. Про те, що адмінпротокол складено також і на неї, жінку в поліції не повідомили. Про це активістка дізналася лише тоді, коли її викликали до суду.

Вона подякувала УГСПЛ та Центру прав людини ZMINA за надану їй підтримку під час розслідування справи. 

Щодо закриття шкіл, дві з них уже закрито – в Осиновому та Пристіні; Куп’янські гімназії поки що працюють. За словами Іващенко, вони з батьками й надалі домагатимуться, щоб їх не закрили.

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter