На Донеччині викрили агентурну мережу, яка, ймовірно, одночасно працювала на ФСБ та “вагнерівців”

Дата: 08 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Есбівці нейтралізували ще одну російську агентурну мережу на Донеччині. Вона складалася з місцевих жінок, які підтримали збройну агресію РФ проти України та пішли на співпрацю з ФСБ і приватною військовою компанією “Вагнер”. 

Про це повідомляє Служба безпеки України.

Фото: Служба безпеки України

Як зʼясували слідчі, за вказівками окупантів жінки збирали розвіддані про кількість та передислокацію військової техніки Сил оборони на території регіону. Вони намагалися виявити та повідомити росіянам напрямки вильотів бойової авіації ЗСУ, зокрема ударних гелікоптерів під Авдіївкою.

Також їх цікавили маршрути переміщення важкої бронетехніки українських військ із прифронтових територій на передову.

Для збору розвідувальної інформації підозрювані обходили місцевість і приховано робили фотознімки українських об’єктів.

Усі отримані відомості вони передавали за двома каналами зв’язку – російському “куратору” з ФСБ та представнику “вагнерівців”. Для комунікації вони використовували закриті чати в одному з популярних месенджерів.

Есбівці затримали трьох учасниць російської агентури під час того, як вони збирали розвіддані. Правоохоронці також встановили особу очільниці ворожої групи, яка на початку повномасштабного вторгнення виїхала до Росії для координації своїх підлеглих з території РФ. 

Усі четверо підозрюваних є уродженками Покровського району. Ще до 24 лютого 2022 року їх завербували окупанти, і донедавна вони перебували в “режимі очікування”.

Під час обшуків за адресами проживання жінок працівники СБУ виявили мобільні телефони, які вони використовували в розвідувально-підривній діяльності на користь РФ.

Трьом затриманим повідомили про підозру за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 28 (скоєння злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою);
  • ч. 2 ст. 111 (державна зрада);
  • чч. 2, 3 ст. 114-2 (поширення інформації про переміщення, рух або розташування Збройних сил України чи інших збройних формувань України).

Їм обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Правоохоронці планують повідомити про підозру четвертій фігурантці, яка переховується від правосуддя в Росії.

Санкції статті, зокрема, передбачають покарання у вигляді довічного увʼязнення. 

У червні ZMINA писала, що з початку повномасштабного вторгнення Росії про підозру повідомили більш ніж 200 особам, які незаконно поширювали інформацію про Сили оборони України.

Фактично підозрювані допомагали росіянам готувати, здійснювати та коригувати повітряні удари по території України, зокрема з використанням крилатих ракет і дронів-камікадзе, уточнили в повідомленні.

Нагадаємо, що есбівці затримали інформатора РФ, який збирав розвіддані про оборону Південноукраїнської АЕС. Це вже другий викритий агент, який “полював” за цим стратегічним об’єктом у 2023 році. Російські “куратори” платили своєму інформатору гроші – фігурант отримав загалом майже 9 тисяч гривень за виконання попередніх завдань.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter