На Донеччині окупанти вбили дев’ять мирних жителів, серед загиблих – двоє дітей

Дата: 04 Липня 2022
A+ A- Підписатися

За минулу добу окупанти вбили дев’ять цивільних Донецької області, серед загиблих – двоє дітей. Крім того, поранення отримали ще 25 людей.  

Про це повідомив голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

“Росія вбиває цивільних! За 3 липня росіяни вбили дев’ять мирних жителів Донеччини: шістьох у Слов’янську та по одному в Авдіївці, Бахмуті та Зайцевому. Серед загиблих двоє дітей – у Слов’янську та Зайцевому. Ще 25 людей дістали поранення”, – написав він.

Краматорськ двічі обстріляли зі “Смерчів”: вдень пошкодили готельно-житловий комплекс, ввечері розбили дорогу, поцілили в школу та територію дитсадка й поліклініки. За попередньою інформацією, поранено одну людину.

Знову під вогнем був житловий квартал Авдіївки та Авдіївський коксохімічний завод. Достеменно відомо про одного загиблого.

Активно росіяни обстрілювали Іллінівську громаду: постраждали Катеринівка, Тарасівка, Новополтавка і Клебан-Бик.

Загалом з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну від рук окупантів на Донеччині загинули щонайменше 563 мирних мешканці, ще 1 467 отримали поранення.

Кириленко наголосив, що зараз неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

За даними Офісу генерального прокурора, станом на ранок 4 липня 2022 року більше ніж 989 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації. За офіційною інформацією ювенальних прокурорів 345 дітей загинуло та понад 644 поранено.

Ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їхнього встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області – 345, Харківській – 185, Київській – 116, Чернігівській – 68, Луганській – 61, Миколаївській – 53, Херсонській – 52 та Запорізькій – 31.

3 липня внаслідок обстрілу окупантами м. Слов’янськ Донецької області загинула дев’ятирічна дівчинка. Цього ж дня війська РФ вкотре обстріляли м. Бахмут Донецької області. Поранення отримали дворічний хлопчик та чотирирічна дівчинка.

Через бомбардування та обстріли збройними силами РФ пошкоджено 2102 заклади освіти. З них 215 зруйновано повністю.

2 липня на Донеччині через обстріли окупантів четверо мирних мешканців загинули, троє дорослих і двоє дітей отримали поранення. 

 

Нагадаємо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить і Центр прав людини ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

 Такими злочинами вважають:

  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю;
  • примус цивільних чи військовополонених служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • взяття заручників;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи;
  • розграбування суспільної та особистої власності тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте про них нам на адресу: tp@humanrights.org.ua.

Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, заповніть онлайн-форму.

Фотографія обкладинки: Павло Кириленко

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter