На акції під Кабміном закликали уряд “не ігнорувати кліматичної кризи” й фінансувати екопрограми

Дата: 06 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Екоактивісти провели сьогодні під будівлею Кабінету Міністрів акцію, на якій вимагали від уряду підкріплювати свої заяви про прагнення сталого та екологічного розвитку реальними діями, зокрема закласти до держбюджету-2021 відповідне фінансування програм зі збереження довкілля та протидії кліматичним змінам.

Як повідомляють в організації “Екодія”, акцію приурочили до щорічного саміту Україна – ЄС у Брюсселі, де мають підбити підсумки співробітництва України з Євросоюзом та визначити нові пріоритети.

“Попри обіцянки та заяви про прагнення сталого та екологічного розвитку Україна продовжує ігнорувати кліматичну кризу і захист довкілля загалом. Такі дії нашої влади заважають успішному міжнародному партнерству, а також безпечному та здоровому життю українців та українок. Тому сьогодні перед Кабміном ми показали, яким шляхом рухається Україна і хто заважає їй разом з європейськими країнами йти зеленим курсом до сталого й безпечного майбутнього”, – зазначають в організації.

Перед будівлею уряду активісти розмістили рельси, на яких потяг, що символізує Україну, прямував до ЄС. Учасники акції показали трьох політиків – Ольгу Буславець, Дениса Шмигаля, Олега Уруського, – які своїми діями зводять Україну з Європейського зеленого курсу. Активістка “Екодії” зачитала вимоги до влади, які передали представнику КМУ.

Ініціатори акції наголошують, що Європа активно впроваджує екологічні ініціативи та навіть розробила Європейський зелений курс – довгострокове бачення розвитку економіки, в якому зростання не шкодить довкіллю, а фокусується на його захисті й відновленні.

Тим часом Україна, за словами активістів, укотре проголошуючи себе “європейською” країною, відкладає ухвалення амбітних кліматичних цілей, а до держбюджету-2021 закладає 4,5 млрд грн на брудну вугільну енергетику й аж нічого – на заходи з енергоефективності та природоохорони. Також уряд готовий підтримувати державними гарантіями будівництво нового блоку Слов’янської ТЕС.

За інформацією екоактивістів, з початком пандемії COVID-19 уряд переглянув держбюджет поточного року і лишив частину екологічних програм без фінансування. Водночас у держбюджеті-2021 планують виділити мізерні кошти, ставлячи під загрозу реалізацію Національного плану дій з охорони навколишнього середовища на 2020–2025 роки.

Угода про асоціацію з ЄС охоплює частину щодо захисту довкілля. Однак запропоновані заходи виконано лише частково, а Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості пропонує ще й відтермінувати їх імплементацію. 

В “Екодії” нагадали, що у 2011 році в Україні набув чинності міжнародний Договір про заснування Енергетичного співтовариства, мета якого – розширити енергетичний ринок ЄС на сусідні країни. У межах цього договору Україна має віддавати перевагу відновлюваним джерелам енергії та енергоефективності з погляду безпеки енергопостачання, захисту  довкілля. Однак у проєкті Державного бюджету – 2021 узагалі відсутні кошти на енергоефективність.

Під час пресконференції 11 вересня 2020 року в.о. міністра енергетики Ольга Буславець повідомила про те, що планується будівництво нового блоку на Слов’янській вугільній ТЕС і що це питання “включено до Енергетичної стратегії України”. Таке рішення, на думку активістів, цілковито суперечить міжнародним зобов’язанням, які взяла на себе українська влада. Одним із таких є Паризька угода, для досягнення цілей якої має відбутися повна відмова від викопного палива.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter