У Києві біля пам’ятника Шевченку люди висловлювали солідарність із кримчанами в окупації

Дата: 09 Березня 2021
A+ A- Підписатися

9 березня в київському парку Тараса Шевченка переселенці, політв’язні, правозахисники та державні службовці взяли участь у щорічній акції солідарності з українським Кримом.

Як повідомляє кореспондент видання ZMINA, захід розпочався о 14:00. Його учасники тримали в руках синьо-жовті прапори, портрети бранців Кремля та транспаранти з написами “Крим – це Україна”, “Ми з вами! Крим – Україна”, “Севастополь”, “Ні – окупації Криму”.

 

День народження Тараса Шевченка у 2014 році для мешканців Криму став одним з головних днів боротьби проти російської окупації. 9 березня 2014-го багато кримчан у різних містах півострова вийшли до пам’ятників Тарасові Шевченку на знак спротиву окупації.

Цього дня були викрадені організатори руху “Євромайдан-Крим” Андрій Щекун та Анатолій Ковальский, а через рік, 9 березня 2015 року, затримали активістів Вельдара Шукурджиєва, Олександра Кравченка та інших, які вийшли з українськими прапорами.

Організатори акції нагадали, що Російська Федерація вже протягом семи років вчиняє систематичні масові порушення прав людини, вдається до політично мотивованого переслідування та до політики зі знищення української ідентичності

“Низка кримчан платить своєю свободою, щоб Крим лишався українським. Багато людей зараз за ґратами саме через те, що вони публічно висловлюються проти окупації і кажуть, що Крим – Україна. Вони висвітлювали та продовжують висвітлювати порушення прав людини, і за це їх саджають за ґрати. Сьогодні понад сотню наших співгромадян незаконно утримують у місцях несвободи як у Криму, так і на території Російської Федерації”, – сказала очільниця Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник

Ольга Скрипник

Учасники акції приносили в парк Шевченка кримськотатарські та українські книжки. Їх розмістять для буккросингу на КПВВ з тимчасово окупованим Кримом. Крім того, під час заходу його учасники підписували для кримчан листівки та записували відеозвернення зі словами підтримки. 

“Сьогодні якісну українську літературу неможливо знайти в Криму, тому що країна-окупант намагається знищити будь-які вияви української ідентичності. Ми протягом березня збиратимемо ці книжки й потім разом з Представництвом президента в Автономній Республіці Крим відвеземо їх на КПВВ з Кримом. Коли кримчани виїдуть з півострова, вони можуть їх побачити, взяти із собою на потяг чи в сервісній зоні КПВВ. На українську та кримськотатарську літературу є великий попит”, – додала правозахисниця Ольга Скрипник. 

Організатори події: Кримська правозахисна група, ZMINA, Центр громадянської просвіти “Альменда”, Дім прав людини “Крим”, ГО “КримSOS”, Центр громадянських свобод, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Кримський центр ділового та культурного співробітництва “Український дім”, ГО “Євромайдан-Крим”, Регіональний центр прав людини, Кримськотатарський ресурсний центр, Об’єднання родичів політв’язнів Кремля, Крайова Рада Українців Криму. 

Як відомо, у лютому 2014 року в Криму з’явились озброєні люди у формі без розпізнавальних знаків. Вони захопили будівлю Верховної Ради Криму, сімферопольський аеропорт, Керченську поромну переправу, інші стратегічні об’єкти та блокували дії українських військ. Росія спочатку відмовлялася офіційно визнавати їх своїми військовослужбовцями, та згодом президент країни Володимир Путін заявив, що це були російські військові.

16 березня 2014 року на території Криму і Севастополя відбувся невизнаний більшістю країн світу “референдум” про статус півострова. За його результатами РФ долучила півострів до свого складу. УкраїнаЄвропейський Союз та США не визнали результатів голосування на “референдумі”. 

Міжнародні організації визнали окупацію та анексію Криму незаконними, засудивши дії Росії. Країни Заходу запровадили економічні санкції. Росія не визнає своїх зобов’язань з міжнародного гуманітарного права відповідно до свого статусу країни-окупанта. Вона також заперечує анексію півострова та називає це “відновленням історичної справедливості”.

Український парламент офіційно оголосив датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter