МЗС висловило стурбованість через заяви президента Казахстану про Крим

Дата: 05 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

Українське МЗС висловило глибоку стурбованість через висловлювання президента Казахстану Касим-Жомарта Токаєва щодо заперечення анексії Криму Росією. 

Про це відомство повідомило на офіційній сторінці у фейсбуку. 

Відповідь речниці МЗС України К.Зеленко на запитання ЗМІ щодо певних висловлювань Президента Республіки Казахстан…

Gepostet von Міністерство закордонних справ України / MFA of Ukraine am Mittwoch, 4. Dezember 2019

У своєму останньому інтерв’ю для Deutsche Welle Токаєв заявив, що не називає захоплення Криму Росією у 2014 році анексією.

“Те, що сталося, те сталося. Анексія – це занадто важке слово стосовно Криму… Від початку ми вірили в мудрість, порядність російського керівництва”, – розповів він журналістам.

Такі висловлювання очільника Казахстану суперечать не тільки Договору про дружбу і співробітництво, підписаному ще в 1994 році, але й міжнародно-визнаній позиції, зафіксованій у резолюції ГА ООН №A/RES/68/262 від 27 березня 2014 року, стверджують у МЗС.

“Україна завжди розглядала Казахстан як свого партнера і друга. Принципи взаємної довіри, поваги незалежності, державного суверенітету, територіальної цілісності і непорушності кордонів, рівноправності та невтручання у внутрішні справи одна одної, а також неухильне дотримання загальновизнаних норм міжнародного права, лежать в основі міждержавних відносин між Україною і Республікою Казахстан. Особливо прикро, що такі слова президента Казахстану прозвучали напередодні міністерського засідання ОБСЄ – організації, членами якої є обидві країни, а одним із засадничих принципів її, згідно з Гельсінським заключним актом, є повага до суверенітету та територіальної цілісності держав”, – зазначили у відомстві. 

У МЗС зазначили, що казахстанській стороні будуть зроблені відповідні демарші.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter