МЗС відкрило гарячі лінії для іноземних студентів, які хочуть виїхати з України

Дата: 02 Березня 2022
A+ A- Підписатися

МЗС України відкрило гарячу лінію для іноземних студентів, які бажають виїхати за кордон через повномасштабне вторгнення російських військ в Україну. 

Про це йдеться у повідомленні відомства

Іноземних громадян просять телефонувати Viber або Telegram за номерами: 

+380 93418 56 84
+380679070725
+380987625180
 
Для громадян Китаю (为中国公民的联系方式):
电话:+380 (99) 247 90 83
邮箱:evacuation.mfa@gmail.com
 
Для громадян Індії:
+380 (93) 077 83 77
 
Для громадян Ірану та Пакистану: 
+380 (93) 075 25 51
 

Крім того, для них створили анкету для збору основної інформації про студентів та їхнього місцеперебування, щоб проконсультувати їх щодо засобів, доступних для виїзду.

Українські дипломати кажуть, що уряд України перебуває у тісному постійному контакті з дипломатичними представництвами та консульствами іноземних держав, щоб їхні громадяни були в безпеці та могли якнайшвидше повернутися до своїх країн.

За їхніми словами, українські прикордонники у співпраці з колегами із сусідніх країн ЄС та Молдови роблять усе можливе, щоб пришвидшити проїзд усіх громадян з України та жодного разу не створювали перешкод, які б цьому заважали.

 

Міністерство повідомляє, що всі пункти пропуску на західному кордоні працюють цілодобово. Максимально спрощено проведення перевірки та реєстрації, а перелік необхідних документів зведено до мінімуму.

В Україні відсутня дискримінація за ознаками раси, кольору шкіри чи національності, в тому числі при перетині державного кордону іноземними громадянами. Підхід "той, хто перший прийшов, того й першого обслуговують" застосовується до всіх національностей.

МЗС України

Водночас у відомстві додали, що відповідно до міжнародного гуманітарного права пріоритет надається жінкам і дітям. Усі чоловіки, як громадяни України, так і іноземні громадяни, проходять перевірку та реєстрацію за жінками, дітьми та людьми похилого віку.

“Всіх людей на кордоні просять дотримуватись закону та правопорядку та діяти відповідально з огляду на складну ситуацію. Це дозволить Державній прикордонній службі України пришвидшити процес перетину кордону. Тих, хто перетинає, просять мати підготовлені документи та бути максимально організованими. Крім того, просимо тих, хто перетинає кордон, виявляти взаємну повагу та розуміння до всіх на кордоні у цей надзвичайно важкий час. Співробітники прикордонної служби працюють цілодобово з обох боків у складних умовах, щоб перетин був максимально швидким і прямим”, – просять дипломати.

МЗС України наголошує, що Росія несе повну відповідальність за вбивства та поранення невинних людей, руйнування цивільної інфраструктури та створення перешкод для безпечного виїзду іноземних громадян.

Україна закликає всі іноземні уряди вимагати від президента Путіна негайного припинення війни в Україні. Це дозволить стабілізувати ситуацію і більше зосередитися на безпеці населення, в тому числі іноземних студентів.

Нагадаємо, 1 березня низка правозахисних організацій закликали сусідні з Україною країни відкрити кордони для громадян усіх країн, які змушені тікати від війни.

Суспільне телебачення повідомило про початок евакуації іноземних студентів у Харкові.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter