МЗС оскаржить поновлення ексконсула-антисеміта Марущинця на посаді

Дата: 18 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

Міністерство закордонних справ подало касаційну скаргу до Верховного Суду для встановлення істини в справі поновлення на посаді ексконсула України в Гамбурзі Василя Марущинця, якого звільнили за антисемітські дописи у фейсбуку.

Про це йдеться в заяві відомства, опублікованій у зв’язку з поновленням Марущинця. 

Міністерство закордонних справ підкреслило, що було змушене виконати рішення суду апеляційної інстанції, поновити на посаді Марущинця та виплатити йому понад 230 тисяч гривень компенсації. Водночас там додали, що досі вважають дії та публічні висловлювання дипломата несумісними з високим званням державного службовця, а також такими, що завдали суттєвої шкоди міжнародному іміджу та авторитету України.

Як відомо, історія з Марущинцем набула розголосу в травні 2018 року. Тоді ЗМІ написали про те, що він робив перепости малюнків зі стилізованою під український прапор свастикою на своїй сторінці в соціальній мережі, а в коментарях до своїх дописів писав, що “фашистом бути почесно”.

Згодом МЗС відкрило дисциплінарне провадження проти Марущинця, а потім відкликало його з посади. Інформація про антисеміта на посаді консула в Німеччині спричинила хвилю обурення серед дипломатів, а матеріали про цю ситуацію з’явились у низці українських та закордонних видань, зокрема в Reuters, Daily Mail та The New York Times.

У листопаді поточного року Марущинець виграв апеляційний суд за своїм позовом до МЗС за нібито протиправне звільнення. Його поновили у відомстві на посаді першого секретаря безпекового відділу Департаменту протидії загрозам з боку Російської Федерації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter