Новий закон в Росії дозволяє вийти з українського громадянства, не звертаючись до України. МЗС назвало його нікчемним

Дата: 16 Березня 2023
A+ A- Підписатися
Спрощена процедура виходу з українського громадянства на тимчасово окупованих територіях (ТОТ) є нікчемною. Незаконною паспортизацією мешканців ТОТ Росія намагається легітимізувати спробу анексії захоплених українських територій.
 
Про це йдеться у коментарі Міністерства закордонних справ України.
 

14 березня Державна дума Російської Федерації в третьому читанні ухвалила закон, відповідно до якого громадяни України, які отримали на ТОТ російські паспорти, можуть вийти з українського громадянства після подання відповідної заяви в російські органи влади, повідомляє російське агентство “Интерфакс“.

Російський законодавець вирішив, що якщо українець подав у РФ цю заяву, то нібито вважатиметься, що українського громадянства в нього більше немає.  
 
Після цього людина не зможе використовувати паспорт громадянина України, за винятком випадків, коли це потрібно для припинення громадянства України, а також в інших випадках, передбачених президентом Росії. 
 
Якщо громадянин України порушить це зобов’язання і в МВС РФ складуть висновок про порушення – в Росії ця людина буде знову вважатися громадянином України. 
 
Повторно подати заяву про відмову від українського громадянства можна буде лише через 10 років після порушення.
 
У пояснювальній записці автори закону твердять, що від початку 2021 року до вересня 2022 року громадянство Росії набули 636 508 українських громадян, а після “прийняття до складу РФ” територій 4 областей України кількість людей із двома громадянствами зросла.
 
Українське зовнішньополітичне відомство назвало цей “закон” нікчемним. 
 
“У такий спосіб РФ намагається легітимізувати спробу анексії захоплених українських територій та незаконну паспортизацію їхніх мешканців. Закон Держдуми Росії грубо порушує законодавство України та норми міжнародного права. Він є нікчемним та не несе правових наслідків. Українські громадяни, які мешкають на тимчасово окупованих територіях, зберігатимуть громадянство України попри російське законодавство”, – мовиться у коментарі МЗС України. 
 
У відомстві нагадали, що процедура виходу з українського громадянства чітко окреслена чинним законодавством України. Всі власники українських паспортів, які не пройшли передбачену українським законодавством процедуру виходу з громадянства, залишаються громадянами України та можуть розраховувати на захист Української держави в рамках Конституції та законів України. 
 
Українські дипломати закликали міжнародну спільноту рішуче засудити черговий злочин Росії та посилити військову допомогу Україні для якнайшвидшого звільнення тимчасово окупованих територій.
 
Водночас 16 березня кремлівський куратор Криму Сергій Аксьонов запропонував позбавляти громадянства тих, хто не встає, коли звучить гімн Росії. 

“Я вважаю за необхідне поставити питання про позбавлення громадянства, якщо задокументовано випадок невставання під гімн Росії. Навіщо тобі громадянство, якщо ти не встаєш, не поважаєш символи держави – прапор, гімн. Давайте в судовому порядку позбавляти громадянства”, – написав підозрюваний у низці злочинів Аксьонов у своєму  Telegram.

Крім того, Аксьонов виступає за “відродження СМЕРШуі СМЕРШ – підрозділ контррозвідки Народного комісаріату оборони СРСР. “.

 
Нагадаємо, з початку тимчасової окупації Криму Росія проводить агресивну політику колонізації півострова. З 2014-го до 2021 року до Криму, за різними оцінками, незаконно переселилися від 600 тисяч до мільйона громадян Російської Федерації. Водночас десятки тисяч громадян України змушені були виїхати з Криму через “отруйну” атмосферу на півострові та політичні репресії, від яких найбільше потерпають кримські татари та українці.
 
Також як інструменти такої політики примусового видворення окупаційна влада використовує власне міграційне законодавство і законодавство про адміністративні правопорушення та незаконно створені на півострові підконтрольні їй “суди”.
 
У лютому 2023 року підконтрольні Москві ЗМІ заявили про зменшення кількості українців у тимчасово окупованому Криму, відповідно до незаконно проведеного на півострові другого з моменту окупації перепису населення.
 
Як відомо, видворення країною-окупантом цивільного населення з окупованої території є воєнним злочином. Правозахисники та фахівці з міжнародного права пояснюють, що з моменту тимчасової окупації на території АР Крим і міста Севастополя діє правовий режим міжнародного збройного конфлікту та підлягають застосуванню закони та звичаї війни, що передбачено нормами міжнародного гуманітарного права, зокрема ст. 42 Гаазького положення 1907 року та  ст. 2 IV Женевської конвенції “Про захист цивільного населення під час війни”.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter