Митрополиту УПЦ МП повідомили про підозру в розпалюванні релігійної ворожнечі

Дата: 07 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Служба безпеки України повідомила про підозру в порушенні рівноправності громадян та розпалюванні релігійної ворожнечі митрополиту однієї з єпархій УПЦ МП у Вінницькій області. Йому може загрожувати до п’яти років за ґратами.

Про це повідомила пресслужба СБУ та Вінницька обласна прокуратура.

“Відповідно до висновків незалежної експертизи, проведення якої ініціювала СБУ, митрополит здійснював умисні дії, спрямовані на розпалювання релігійної ворожнечі та образу почуттів громадян у зв’язку з їхніми релігійними переконаннями”, – йдеться в повідомленні.

СБУ не називає імені вінницького священнослужителя, але ймовірно, йдеться про митрополита УПЦ МП Іонафана – в миру Анатолія Єлецьких.

За даними слідства, митрополит, керуючись проросійськими ідеологічними мотивами, усвідомлюючи протиправність своїх дій, розмістив на вебсайті з російським доменом російськомовну статтю “С открытым шлемом, без забрала. Заметки на полях последних событий в православном мире” власного авторства.

Стаття також була опублікована на офіційному сайті єпархії, якою керує підозрюваний, та в соціальних мережах для загального доступу.

У ній очільник єпархії, зокрема, заперечує самостійність Православної Церкви України, називає її священників “самосвятами-раскольниками”, Україну у статті він називає “Малороссией” та вважає, що її захопив патріарх Константинопольський Варфоломій І. 

Водночас підозрюваний вважає істинною церквою “Московский Патриархат”, який, на його думку, має панувати у православному християнстві.

Протиправний зміст публікації священнослужителя-посадовця досліджено та підтверджено спеціальною експертизою.

Фігурант отримав повідомлення про підозру за ч. 2 ст. 161 Кримінального кодексу України (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками). 

Санкцією статті передбачено покарання у виді штрафу або позбавлення волі на строк від двох до п’яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого, вказують у прокуратурі.

Наразі проводяться слідчо-оперативні заходи для розслідування і проведення експертиз за іншими фактами діяльності митрополита.

Нагадаємо, на початку вересня прокуратура Луганської області направила до суду обвинувальний акт стосовно інформатора ворожих військ – священника УПЦ Московського патріархату. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter