Торік Росія депортувала щонайменше 178 осіб з окупованого Криму – ООН

Дата: 11 Березня 2021
A+ A- Підписатися

У 2020 році “суди” в тимчасово окупованому Росією Криму видали накази про депортацію та примусове переміщення щонайменше 178 осіб, які за російським імміграційним законодавством вважаються іноземцями.

Про це йдеться в 31-й  доповіді Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) щодо ситуації з правами людини в Україні. Документ охоплює звітний період з 1 серпня 2020 до 31 січня 2021 року. 

УВКПЛ зазначає, що в порівнянні з попередніми роками кількість рішень про депортацію та переміщення скоротилася. Автори доповіді пов’язують це зі збільшенням випадків накладання штрафів у справах щодо імміграції, зростанням кількості паспортів Російської Федерації, виданих кримчанам, і тимчасовою забороною на депортацію у формі примусового висилання, запровадженою з 15 березня 2020 до 15 червня 2021 року у зв’язку з коронавірусом

“Громадяни України, яким наказано покинути Крим, не мали паспортів Російської Федерації, мали реєстрацію або “прописку” на материковій частині України або не подали заяву чи не отримали російської посвідки на постійне проживання. Отже, вважається, що вони не мають права на проживання в Криму”, – пояснюється в доповіді.

Голова моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матильда Богнер нагадала про заборону за міжнародним гуманітарним правом примусового індивідуального чи масового переміщення або депортації осіб, які перебувають під захистом, з окупованої території на територію окупаційної держави або іншої країни незалежно від мотивів.

У доповіді також міститься низка конкретних рекомендацій місії українським органам влади, незаконним формуванням Донеччини й Луганщини та Російській Федерації як окупаційній державі в Криму. 

Моніторингова місія повідомила, що Росія жодну рекомендацію місії не виконала повністю. 97% рекомендацій лишаються невиконаними.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter