Минулого року лише сім країн відповідали стандартам повітря ВООЗ

Дата: 19 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Минулого, 2023 року лише сім країн відповідали стандартам Всесвітньої організації охорони здоровʼя (ВООЗ) за вмістом найдрібніших частинок у повітрі, що викидаються транспортними засобами та промисловістю (PM2,5).

Такі результати продемонструвало дослідження швейцарської організації з якості повітря IQAir, яка розглянула ситуацію в 134 країнах та регіонах.

Джерело: iqair.com

До переліку країн, що відповідають стандартам ВООЗ, увійшли Австралія, Естонія, Фінляндія, Гренада, Ісландія, Маврикій і Нова Зеландія.

Також дослідники виявили, що нині повітря у світі загалом чистіше, ніж минулого століття. Проте існують місця, де рівень забруднення досі особливо небезпечний. Наприклад, Бангладеш, де норма місту PM2,5 перевищена в понад 15 разів, Пакистан – у 14 разів, Індія – у 10 разів, Таджикистан та Буркіна-Фасо – у дев’ять разів.

Усі, крім одного, зі 100 міст із найвищим у світі рівнем забруднення повітря розташовані в Азії, йдеться в дослідженні.

Найзабрудненішим містом у світі дослідники назвали Бегусарай – місто з населенням у пів мільйона людей у штаті Біхар на півночі Індії. Концентрація PM2,5 тут у 23 рази перевищує рекомендації ВООЗ.

Загалом, згідно зі звітом, в Індії 1,3 мільярда людей (96% населення) живуть в умовах, де якість повітря в сім разів гірша за рекомендації ВООЗ.

Серед столиць найгірша якість повітря була зафіксована в Нью-Делі (Індія), Дацці (Бангладеш), Уагадугу (Буркіна-Фасо), Душанбе (Таджикистан) і Багдаді (Ірак).

Серед столиць із найнижчими концентраціями PM2,5, зокрема, Веллінгтон (Нова Зеландія), Рейкʼявік (Ісландія) та Гамільтон (Бермуди).

Раніше ZMINA повідомляла про те, що наприкінці минулого року внаслідок низки масованих ударів російських військових по Харкову, Запоріжжю, Дніпру, Києву, Львову, Херсону в повітря потрапило майже 5 тисяч тонн діоксиду вуглецю.

Лише в Києві кількість діоксиду вуглецю, що тоді потрапив в атмосферу внаслідок пожеж, оцінювали в 1,5 тисячі тонн. Якщо ж казати про шкоду, то її оцінювання сягало 14 мільйонів гривень.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter