У 2019 кількість постраждалих від боїв на Донбасі була найнижчою за всі попередні роки

Дата: 13 Березня 2020
A+ A- Підписатися

Загалом за 2019 рік кількість постраждалих унаслідок бойових дій на Донбасі була найнижчою за всі попередні роки. 

Про це повідомила голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матильда Богнер, презентуючи 29-ту доповідь місії на пресбрифінгу в Українському кризовому медіацентрі.

Від початку бойових дій на Сході України загинуло щонайменше 3350 цивільних осіб, понад 7 тисяч дістали поранення. З листопада минулого року до лютого поточного дві цивільні особи загинули і 13 отримали поранення внаслідок бойових дій, а це на 55% менше, ніж за попередній звітний період.

Члени місії за звітний період задокументували нові факти свавільних затримань, насильницьких зникнень та жорстокого поводження і катування з обох боків від лінії зіткнення. Представники місії поспілкувалися з 56 із 76 утримуваних осіб, які повернулися до України за підсумками останнього обміну, що відбувся 29 грудня. За їхніми свідченнями, на території, що не контролюється українською владою, до утримуваних осіб систематично застосовують катування та жорстоке поводження.

“Частота, інтенсивність і тривалість таких дій значно різнилася, проте вони зазвичай тривали доти, доки затримані не погоджувалися звинуватити самих себе. Застосовувалися побиття, удари електричним струмом, удушення, інсценування страти, сексуальне насильство. Відповідальними за ці порушення є так звані “міністерства державної безпеки”… Ми особливо занепокоєні тим, що на території, контрольованій самопроголошеними республіками, так звані суди широко використовують зізнання обвинувачуваних, отримані за допомогою катувань та примусу”, – зазначила Богнер.

У місії закликали якомога швидше забезпечити безперешкодний доступ міжнародних спостерігачів до затриманих людей на окупованих частинах Донбасу. 

Нагадаємо, що, за даними місії, у 2019 році підконтрольні Москві “суди” в Криму ухвалили рішення про депортацію та примусове переміщення 191 людини. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter