Михайлик просить Зеленського взяти під контроль розслідування нападів на одеських активістів

Дата: 03 Жовтня 2019
A+ A- Підписатися

Одеський активіст Олег Михайлик просить президента Володимира Зеленського взяти під контроль розслідування нападів на одеських активістів та передати справи з Нацполіції до СБУ.

Про це, як повідомила кореспондентка Центру прав людини ZMINA, заявив Михайлик на пресконференції в Києві.

“Я сподіваюсь, президент Зеленський почує, візьме під контроль те, що відбувається не лише зі мною, а й з розслідуванням щодо Катерини Гандзюк та інших справ, які стали кривавою плямою на репутації всієї України”, – заявив Михайлик .

Він зауважив, що сподівається на спільну зустріч Зеленського з усіма потерпілими від нападів активістами, взяття ним під особистий контроль цих справ та скерування з Нацполіції до СБУ.

“Ми не просимо багато, а говоримо про те, що єдиний спосіб розслідування – це передати всі справи хоча б щодо Одеси до СБУ, об’єднати їх в одну, трактуючи їх як терористичний акт”, – додав Михайлик,

Провести пресконференцію в Києві Михайлика вимусила ситуація з досудовим розслідуванням його справи, яке призупинили ще 31 липня. Слідчий мотивував постанову про зупинення відсутністю речового доказу – кулі, вилученої з легені активіста, яка досі перебуває в криміналістів у Німеччині.

“Спочатку Генпрокуратура повністю саботувала підготовку документів з організації міжнародної правової допомоги, щоб ця куля, яку завдяки уряду Німеччини витягли в Мюнхені, була прийнята як речовий доказ під час розслідування. Далі всіляко саботувалося проведення цих слідчих дій і підготовка документів. Пощастило, що експертизу вдалося провести в Німеччині, що дуже сильно порушило плани тих, хто фактично продав і “злив” цю справу”, – висловився щодо процесу розслідування Михайлик.

Він зауважив, що досі не має можливості ознайомитися з матеріалами справи, щоб розуміти, чи дійсно Генпрокуратура надсилала запити на отримання цієї кулі. Михайлик повідомив, що подав до суду, щоб урешті отримати доступ до документів.

Також активіст нагадав про свій намір подавати до Європейського суду з прав людини.

“Ми спільно з Українською Гельсінською спілкою з прав людини готуємо звернення до ЄСПЛ проти держави Україна і проти тих, хто фактично нічого не хоче робити або вже продав цю справу. Інакше як привертати увагу світової спільноти, громадськості і президента до цієї справи?” – додав він.

Нагадаємо, у Михайлика вистрелили в центрі Одеси 22 вересня 2018 року. Він пережив клінічну смерть.

Кулю, яка застрягла в лівій легені, вилучили 11 січня в німецькій клініці. Вона мала довести, чи стріляли в Михайлика саме з тієї зброї, яку вилучили під час затримання у трьох підозрюваних громадян Грузії.

За рік після замаху серед підозрюваних залишається три особи, які перебувають на волі (двоє з них під домашнім арештом).

У червні 2019-го справу замаху на Михайлика повернули з Києва до ГУ Нацполіції в Одеській області. На замовників замаху слідство за дев’ять місяців так і не вийшло.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter