Музей науки у Вінниці видалив пост про “бабосховище”, але не вибачився. Відповідь закладу

Дата: 24 Жовтня 2017
A+ A- Підписатися

Заклад дозвілля “Музей науки” у Вінниці видалив сексистський пост із запрошенням відзначити міжнародний день захисту чоловічої нервової системи від насильницьких дій з боку жінки у “бабосховищі”, який був розміщений на сторінці Фейсбук. Учора вночі цей пост зник зі сторінки Фейсбуку.

А 24 жовтня з’явився пост із офіційною відповіддю адміністрації Музею науки.

У відповіді зазначено, що “пост видалено через особисті образи та погрози керівництву Музею у коментарях від осіб, що вважають цей допис сексистським та мізогонічним”.

Водночас керівництво Музею науки дотримується позиції, що “пост не містив образливої для жінок інформації”.

У керівництві наполягають, що “допис пройшов валідацію норм гендерної ідентичності, якої дотримується Фейсбук”.

“Він був написаний у жартівливому тоні, з метою підкреслити креативність та неформальність заходів, які проводяться у нашому закладі”, – зазначено у відповіді.

Адміністрація також підкреслює, що 22 жовтня (день, якому був присвячений пост) жодної скарги від клієнтів закладу на дану рекламу не надійшло. Тому адміністрація Музею науки розцінює “дії по навмисному заниженню рейтингу сторінки Музей науки, Вінниця” як сплановану акцію-атаку на цей інтернет-ресурс.

“Це звернення не є офіційним вибаченням особам, які заради PRу особистих профілів та організацій використали сторінку Музею науки, Вінниця та вищезгаданий пост як контент для обговорення у соціальних мережах та інтернет-ресурсах”, – наголошує адміністрація закладу.

І додає, що “Музей науки” – це науково-розважальний центр, який не є освітнім закладом. Місія закладу – довести, що займатись наукою весело та цікаво.

Водночас експертка Коаліції з протидії дискримінації Світлана Дубина повідомила Центру інформації про права людини, що вона особисто писала скаргу адміністрації на сексистський пост і розмовляла з директоркою.

На її думку, таке демонстративне “невибачення” виглядає “смішно і несолідно”, але позитивом є те, що пост все ж зняли.

Світлана Дубина наголошує, що такий анонс події не можна розцінювати як жарт.

“Я їм вчора говорила, цитую дослівно: той пост транслює мову ворожнечі, мізогінію і сексизм, що неприпустимо будь-де, тим паче у закладі, який працює задля просвітництва”, – зазначає Світлана.

Її дуже непокоїть, що команда музею так і не зрозуміла суті обурення сотень людей, але водночас тішить, що сотні людей так правильно відреагували.

“Мізогінія, тим паче така “креативна”, пряма доріжка до толерування і легітимізації насильства”, – наголошує експертка.

“Я стурбована і вже буду акцентовано моніторити паблік сигнали від цього закладу. До речі, вчора пані директорці пообіцяла запросити представниць/ків їхнього колективу на якийсь тематичний захід… маю надію, що їм вистачить сил і ресурсу на навчання”, – додала Світлана Дубина.

Нагадаємо, Музей науки у Вінниці оголосив на 22 жовтня захід, на який запрошувалися винятково чоловіки. Як йшлося у пості на сторінці музею у Фейсбук, в цей день у світі нібито святкують день захисту чоловічої нервової системи від насильницьких дій з боку жінки.

Організатори заходу обіцяли, що в цей день Музей науки стане надійним “бабосховищем”, де чоловіки зможуть відпочити “від усіх бабських примх” і ні про що зайве не думатимуть.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter