Мустафа Джемілєв увійшов до фінального списку на премію Сахарова

Дата: 06 Жовтня 2016
A+ A- Підписатися

Один із лідерів кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв увійшов до фінального списку цьогорічних номінантів на нагородження правозахисною премією Європарламенту “За свободу думки” імені Андрія Сахарова.

Кандидатуру Джемілєва підтримала у четвер найбільша політична група Європарламенту – Європейська народна партія, повідомляє “Укрінформ”.

“Важко знайти кращу кандидатуру на премію Сахарова, ніж Мустафа Джемілєв, лідер кримських татар, який усе життя боровся за свободу слова та права людини”, – наголосив під час обговорення депутат Яцек Саріуш-Вольський.

Окрім Джемілєва, на премію номіновані правозахисники із Туреччини, Китаю та Близького Сходу.

Лауреатів премії у Європарламенті оголосять 27 жовтня. Церемонія вручення премії і  грошової винагороди в розмірі 50 тисяч євро пройде у грудні.

***

Мустафа Джемілєв один із провідників кримськотатарського національного руху, правозахисник, учасник дисидентського руху, політв’язень, Народний депутат України від фракції партії Блок Петра Порошенка, з 20 серпня 2014 року Уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу.

За свої політичні погляди Джемілєв був виключений з вишу та 7 разів був судимий. Всього він провів 15 років у місцях позбавлення волі у період  з 1966 по 1982. Джемілєв був одним з засновників та член Ініціативної групи із захисту прав людини в СРСР.

Після проголошення незалежності України Джемілєв став активним діячем політичного життя країни. З 1998 року Народний депутат України III, IV, V, VI, VII скликань та VIII скликань, автор кількох десятків законопроектів, колишній голова Меджлісу кримськотатарського народу (1991–2013), член комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин (з 1998 року), голова підкомітету з питань депортованих народів, національних меншин та жертв політичних репресій (2 вересня 2003 — 15 червня 2007), голова підкомітету з питань етнополітики, прав корінних народів та національних меншин України, жертв політичних репресій (з грудня 2012 року). Під час Кримської кризи Джемілєв займав позицію недоторканності кордонів України й не визнав референдум.

22 квітня 2014 Мустафі Джемілєву російська влада на 5 років заборонила в’їзд до Росії та Криму.

15 липня 2014 колишній керівник Меджлісу кримськотатарського народу подав позов до Європейського суду з прав людини проти Російської Федерації в зв’язку з порушенням прав і свобод кримських татар.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter