Власники магазинів, які не закрилися, мають створити безпечні умови для працівників – МОЗ

Дата: 20 Березня 2020
A+ A- Підписатися

Міністерство охорони здоров’я закликало мережі супермаркетів, аптек, банків та АЗС забезпечити для своїх працівників та відвідувачів безпечні умови перебування в цих приміщеннях.

Про це повідомили в офіційному каналі МОЗ у телеграмі. 

Діяльність супермаркетів, аптек, банків та АЗС не підпадає під обмежувальні заходи на час карантину, проте МОЗ наголосило, що для захисту здоров’я людей необхідно: 

  • дотримуватися посилених санітарно-гігієнічних норм;
  • забезпечити працівників засобами індивідуального захисту;
  • облаштувати робочі місця, забезпечити наявність дезінфікувальних засобів.

“Особливо пильно стежте за станом здоров’я своїх працівників у цей період”, – наголосили в МОЗ.

Також у міністерстві охорони здоров’я звернулися до відвідувачів незакритих закладів: 

“МОЗ рекомендує без нагальної потреби їх не відвідувати та по можливості замовляти необхідні послуги онлайн. Якщо відвідування місць масового скупчення уникнути не можна, то для зниження ризику інфікування дотримуйтеся дистанції в прикасових зонах та в торговельних залах”.

МОЗ нагадало, що безпечна відстань між людьми, які стоять у черзі на касі, має бути не меншою за 1,5 метра, адже на цій дистанції загроза потрапляння вірусу в організм від носіїв суттєво зменшується.

Водночас Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернулась до МОЗ та керівників обласних державних адміністрацій, аби вони забезпечили кожного працівника усіх медичних закладів країни засобами індивідуального захисту. За інформацією Омбудсмана, за час карантину вже зафіксовано випадок звільнення медичного працівника через відмову працювати в небезпечних для життя та здоров’я умовах.

“Захист медичних працівників в умовах погіршення епідеміологічної ситуації має бути одним із ключових пріоритетів у діях держави”, – написала Денісова. 

Також Омбудсман нагадала, що в Україні, згідно зі статтею 43 Конституції , кожен має право на належні, безпечні і здорові умови праці. Також право працівників на здорові та безпечні умови праці гарантується Кодексом законів про працю України (частина друга статті 2, стаття 153), а у статті 6 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» закріплено право на охорону здоров’я та на безпечні й здорові умови праці. 

❗️❗️У засобах масової інформації та соціальних мережах виявлено непоодинокі повідомлення про порушення права на безпечні…

Опубліковано Людмилою Денісовою Пʼятниця, 20 березня 2020 р.

Нагадаємо, що задля недопущення епідемії коронавірусної інфекції в Україні запровадили карантин. Із 17 березня в Україні заборонено проведення всіх масових (культурних, розважальних, спортивних, соціальних, релігійних, рекламних та інших) заходів, у яких бере участь понад 10 осіб.  З 12 березня до 3 квітня не працюватимуть навчальні заклади. Із 16 березня до 3 квітня також припиняється в’їзд іноземців та осіб без громадянства на територію України (окрім тих, що мають право на проживання в Україні). Із 17 березня закривається все міжнародне авіасполучення. З 18 березня припиняються міжміські авіа-, залізничні та автобусні пасажирські перевезення. З 18 березня в Києві, Харкові та Дніпрі закрито метро, а інший громадський транспорт має перевозити не більш ніж 10 людей у салоні. 

За цей час Кабінет Міністрів уже ухвалив рішення щодо обмеження пасажирських перевезень на території України, а парламент запровадив покарання за порушення карантину. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter