МОЗ обіцяє першими вакцинувати від ковіду медиків

Дата: 20 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

За умови надання Україні безоплатної вакцини проти коронавірусу першими в країні щеплення отримають працівники галузі охорони здоров’я.

Про це повідомив очільник МОЗ Максим Степанов у фейсбуку.

На початку жовтня стало відомо, що за час пандемії 17 тис. українських медиків заразилися коронавірусом, а 132 людини померли внаслідок ускладнень. Міністр здоров’я запевняв, що ще на початку квітня кількість українських медиків, які захворіли на ковід, становила до 20% загальної кількості хворих і це був найбільший показник у Європі. Однак наразі цей показник, за словами Степанова, не перебільшує 5% і коливається в межах 4,38% – 4,5% залежно від тижня.

Вакцину для щеплення 20% населення Україна отримуватиме декількома траншами.

“Обсяг першого траншу, наданого COVAX і Міжнародний проєкт, що має на меті забезпечити вакцинами від коронавірусу людей, незалежно від їхнього матеріального стану., становитиме майже 1 млн 200 тис. доз. Пріоритетною групою ризику, що підлягатиме проведенню щеплень проти коронавірусної хвороби на першій хвилі отримання вакцин, визначено працівників галузі охорони здоров’я”, – розповів Степанов. 

Як зазначав у фейсбуку головний санітарний лікар Віктор Ляшко, за кошт підтримки міжнародних партнерів близько 4 млн українців зможуть вакцинуватись у першій половині 2021 року. 

Нагадаємо, що в травні парламент прирівняв медиків, які померли від коронавірусу, до військових, смерть яких настала на службі. Відтоді в разі смерті медпрацівників їхнім родинам мають виплачувати компенсацію в 750-кратному розмірі прожиткового мінімуму. Однак відомо, що не всі родини отримують гроші, адже адміністрації деяких лікарень неохоче фіксують причиною смерті своїх працівників саме коронавірус. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter