Мовний омбудсман звернувся до Шкарлета через нестачу підручників українською на півдні країни

Дата: 15 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь звернувся до міністра освіти та науки Сергія Шкарлета, щоб той вплинув на нестачу підручників українською мовою в низці закладів загальної середньої освіти Півдня України. 

Відповідне звернення опублікували на сайті мовного омбудсмана.

Фото: Getty Images

Ситуацію з нестачею підручників українською, за словами Креміня, гостро відчувають на Херсонщині, Одещині, а також у Миколаєві в тих школах, які до вересня 2020-го навчали недержавною мовою.

Після численних звернень невдоволених батьків та освітян мовний омбудсман звернувся до місцевих громад. Ті ж наголосили, що проблему не вдається розв’язати перерозподілом книжок між школами, адміністративно-територіальними одиницями чи за допомогою спеціального резервного бібліофонду.

“Місцева влада повинна була зібрати інформацію, перерозподілити підручники між закладами освіти населеного пункту чи області або вчасно повідомити Інститут модернізації змісту освіти МОН”, – каже Кремінь. 

Уповноважений підкреслив, що відсутність підручників створює очевидні перешкоди в здобутті освіти, а тому просить Шкарлета “вжити відповідних заходів”.

“Видання підручників (крім електронних) та посібників, а також придбання прав на використання електронних підручників здійснюються за результатами конкурсних відборів, що організовуються МОН”, – нагадав він. 

В Україні видання паперових підручників з окремого навчального предмета проводять один раз на п’ять навчальних років з розрахунку до 120% максимальної кількості здобувачів освіти за наступні п’ять навчальних років та фактичної кількості педагогічних працівників. Якщо прогнозована кількість здобувачів освіти певного класу за цей період зменшується, видання підручників здійснюється з розрахунку 100% максимальної кількості здобувачів освіти та педагогічних працівників. 

Прогнозовану кількість учнів та педагогічних працівників і потребу в підручниках подають обласні департаменти (управління) освітою. 

Згідно із законом про освіту і Стаття 4 Закону України “Про освіту”., держава гарантує безоплатне забезпечення підручниками, зокрема електронними, всіх здобувачів повної загальної середньої освіти та педагогічних працівників. 

Фотографія обкладинки: Pixabay / klimkin

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter